Dhunuchi naach met succes uitgevoerd door Soeradj Mangre

Dhunuchi naach is een devotionele dans die wordt uitgevoerd tijdens Durga puja en het is een traditie in Bengalen. In Suriname heeft de heer Soeradj Mangre het initiatief genomen om deze dansstijl uit te oefenen tijdens navratri.

Dagblad Suriname verneemt van Mangre, dat deze dansstijl wordt uitgevoerd met in evenwicht brengende dhunuchis (kommen) gevuld met kokosnootschillen, houtskool en wierook in poedervorm en kamfer, vaak dhuno genoemd. Traditionele klederdracht hoort erbij en Soeradj koos voor een rode dhoti, oorspronkelijk een klederdracht voor de heren meegenomen uit India. Kleikommen gevuld met kokosnootschillen, brandende houtskool en wierook in poedervorm in zowel hun handen als mond balanceren. Het zicht van de uitvoering is spectaculair als de dansers dansen op de beats/tonen van de dhak.

Dhunuchi naach werd heel vroeger op elk tempeldienst bestemd voor welzijn van een buurt en op de achtste dag van navratri dan wel tijdens de bali (offer) van kushmanda (pompoen) uitgevoerd. Een dansstijl waarbij je ook in trance raakt.  Zodoende kracht van de almachtige om te beschermen tegen kwade geesten en negatieve energieën.

De uitvoering in Suriname is mogelijk gemaakt door de sponsoren The King Painting NV, Dillip Santokhi en Vikash Santokhi, Tattoe Boys & Sloperij en DRadjesh Mahabier. Met de uitvoering doet Mangre ook aan cultuurbehoud 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!