Naar school met een “gedeprimeerde stemming en een sprankje hoop”

Het was de eerste schooldag, maandag 3 oktober. Voor veel kinderen was het een mooie start van het nieuwe schooljaar en voor anderen echter niet. Er zijn geluiden uit de samenleving, dat sommige kinderen nog niet naar school kunnen vanwege de steeds stijgende prijzen. Ook zijn er ouders die hun salaris hebben gebruikt voor het kopen van schoolspullen, maar niet weten hoe ze verder eten op tafel moeten zetten. In dit jaar zijn er aanzienlijk meer schoolpakketten verstrekt aan minder daadkrachtigen dan de voorgaande jaren.

Ouders gaan hun best doen…

Aan de FOLS-president (Federatie van Organisaties van leerkrachten in Suriname), Marcellino Nerkust, werd gevraagd wat zijn kijk op deze situatie is. “Gegeven de huidige omstandigheden is dit geen vreemd verschijnsel”, zegt Nerkust. “Ouders kunnen hun kinderen niet thuishouden. Ze gaan hun best doen, als dat nou gaat om eenouder- of volledige gezinnen. Ze zullen hun kroost naar school sturen, binnen hun vermogen.” 

De FOLS-president zegt, dat ouders hun kinderen bijvoorbeeld met nieuwe kleren naar scholen willen sturen, maar een tas van het vorig schooljaar kan misschien nog gebruikt worden. Aan de hand van hoeveel geld er overblijft, zullen ouders keuzes maken. “De keuzes kunnen dan funest uitpakken voor de kinderen die geholpen moeten worden aan het bouwen van een toekomst. Je kunt ze ook niet aan hun eigen lot overlaten. Ze moeten naar school gaan tot ze een bepaalde ontwikkeling hebben en hun eigen weg kunnen vinden in de maatschappij. Maar, als het salaris niet toereikend is, gegeven de omstandigheden van een koers die naar SRD 30 gaat en dingen die zo duur worden, dan kan ik begrijpen dat ouders keuzes maken. Keuzes die ze misschien niet graag hebben willen maken”, stelt Nerkust.

Verder geeft de FOLS-president aan, dat hij via een televisieprogramma ook heeft kunnen waarnemen, dat er veel schooltassen en schoolpakketten zijn verstrekt aan diverse tehuizen/instellingen en dorpen. 

Met gedeprimeerde stemming en een sprankje hoop

Nerkust stelt, dat de vakantie niet voor een ieder hetzelfde was. “De een kon zich permitteren om naar Miami te gaan, de andere moest zich tevreden stellen met het tropisch regenwoud van ons land, wat ook fijn is. Maar, een ander kon helemaal niets doen of nergens naartoe gaan. Het is een gedeprimeerd gevoel, maar toch wel met een sprankje hoop. Hoop moet je hebben voor de toekomst, dat het beter zal gaan”, aldus Nerkust. 

“Verhoogde energietarieven, de neerwaartse koopkracht, de onbetaalbare en steeds wisselende prijzen van goederen, diensten en tarieven en een op hol geslagen wisselkoers zullen maken, dat leerkrachten en al het overige hulppersoneel in de school met gedeprimeerde stemming en misschien ergens een sprankje hoop het schooljaar zullen aanvangen. Ondanks de gedeprimeerde stemming en met al hun ten dienste staande middelen rekenen we er wel op dat de leerkrachten de leerlingen opvangen, van harte welkom heten en ze ook een hart onder de riem steken.”  Zo schrijft de FOLS in haar persbericht op maandag, 3 oktober. 

Gemotiveerd blijven in het schooljaar 2022-2023

De FOLS vraagt zich echter af hoe lang de werkende klasse toegespitst op het deel dat zij vertegenwoordigt, in staat zal zijn om gemotiveerd te blijven gedurende het schooljaar 2022-2023. “In feite zullen de leerkrachten naar aanleiding van het ‘beleid van doorstromen naar het volgende leerjaar’ reeds in het eerste kwartaal ontdekken welke leerlingen niets van de leerstof van het afgelopen jaar hebben gesnapt, welke leerlingen misschien met een flinke motivatie wel het schooljaar zullen kunnen overbruggen en welke leerlingen gewoon vlot meekunnen”.

Daarnaast hoopt de FOLS, dat de leerlingen die niets van de leerstof van het afgelopen jaar hebben gesnapt, niet gedemotiveerd raken, dat ze wegblijven en tot de groep drop-outs gaan behoren. Halverwege het schooljaar zal na evaluatie het een en ander zichtbaar worden.

SK

error: Kopiëren mag niet!