Mangrove project professor Naipal krijgt wereldwijd erkenning

President Santokhi kondigt in Jaarrede Mangrove Fonds aan

“Naast de klimaatcrisis, kampt de wereld, ook met een crisis op het gebied van biodiversiteit, alsook de crisis van ongelimiteerde vervuiling van de leefomgeving.” Het staatshoofd kondigde donderdag een Mangrove Fonds aan in zijn Jaarrede tijdens een buitengewone bijzondere vergadering van de Nationale Assemblee. Het staatshoofd stelde, dat er gesproken wordt van een “drie dubbele milieucrisis”. 

Volgens de president heeft Suriname op al deze gebieden, een belangrijke rol, te vervullen. De erkenning voor het project van professor Sieuwnath Naipal neemt hierdoor verder toe. Hij heeft geruime tijd alleen gestaan in de strijd tegen de opkomende zee. 

Hoger niveau

“Het milieubeleid, wordt op grond hiervan, in samenwerking met externe deskundigen en organisaties, op een veel hoger niveau gebracht, dan voorheen. Een specifiek initiatief, heeft inmiddels wereldwijde aandacht getrokken, en dat is de bescherming van onze kust. Dit middels de beplanting van aangetaste gebieden, met mangrove, die als een obstakel zijn, voor kust-erosie, Op basis van de getoonde interesse, van bilaterale partners, internationale organisatie en het binnen- en buitenlandse bedrijfsleven, heeft de regering besloten, de betrokken functionarissen en instanties, te ondersteunen, door middel van het oprichten van een Mangrove Fonds. Deze, zal voor het eind van dit jaar, gerealiseerd worden’”, zei Santokhi.

Belangrijke ontwikkeling 

“Dit is een belangrijke ontwikkeling in de jarenlange strijd tegen kusterosie.”

President Santokhi stelde verder: ” Ook wordt overwogen om in samenwerking met betrokken stakeholders, bestaande instituten, verder te institutionaliseren, ten behoeve van het planten van mangrove.” Dit komt nadat president Santokhi in augustus het startsein gegeven had van het Mangrove rehabilitation project te Weg naar Zee. Het ging hierbij om een overeenkomst tussen het ministerie van Openbare Werken (OW) en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Professor Sieuwnath Naipal, van de Anton de Kom Universiteit van Suriname is de trekker van het project.

Het beplanten van mangroves is bedoeld om de kust van Suriname, langs het Weg naar Zeegebied, die te kampen heeft met hoge erosie snelheden, te beschermen. De professor stelde, dat er meer dan 6 kilometer van verloren kustgebied wordt hersteld met dit project. Dit project zal ongeveer 3 jaar duren. Bij de aanvang stonden onder andere de president, minister Riad Nurmohamed van OW en Shanti Venetiaan, bestuursvoorzitter van de universiteit, stil bij het belang van dit project. 

Uniek

Minister Nurmohamed gaf aan: “Voor het tot stand brengen van dit project zijn er diverse aanbestedingen geweest, echter zonder resultaat. Nu is het eindelijk zover dat het van start kan gaan. De nare gevolgen van dambreuken en zeespiegelstijging kennen wij allemaal. Een natuurlijke dijk is hiervoor een goede oplossing”

Verder gaf de bewindsman aan dat indien er meer tijd nodig of meer financiële middelen nodig zijn om dit project uit te voeren, dit op tijd moet worden aangegeven, zodat het terstond meegenomen kan worden in de begroting. “Dit uniek project kan als voorbeeld dienen voor de gehele wereld. Het project van professor Naipal loopt goed, daar is geen discussie over. Met de aanplant van bamboe zal de groene dijk verder verstevigd worden. Een betonnen dijk heeft geen zin in dit gebied want het zijn allemaal kleibodems en vroeg of laat vergaan die dijken. Mangrove en bamboe zijn duurzame, natuurlijke oplossingen die vele voordelen met zich zullen meebrengen. Bamboe groeit gratis en het is milieuvriendelijk. Dit project zal ook substantieel minder gaan kosten”, aldus de bewindsman.

error: Kopiëren mag niet!