“Het nieuwe schooljaar met oude spullen in”

Het is eind van de maand en vele burgers zijn druk met het kopen van schoolbenodigdheden. Enkele kinderen die samen inkopen zijn gaan doen met hun ouders geven aan tegenover een redactrice van Dagblad Suriname, dat het een leuk gevoel is om inkopen te doen met hun ouders en zij op zo een manier ook het huis uit zijn. Maar, door de prijzen zelf te zien en de uitdrukking op de gezichten van de ouders vragen zij zich af of het nodig is om naar school te gaan. 

“Ik vind het leuk om met mijn moeder inkopen te doen, maar aan het eind ben ik me mezelf gaan ergeren”, zegt Jurgan, die zestien jaar is. “De prijzen  van de schoolspullen zijn aardig gestegen, dat ik mezelf afvraag of het op zo een manier relevant is om naar school te gaan. Ik weet dat je op school moet leren of het je helpt met je ontwikkeling en om wat van je zelf te maken, maar als het zo duur is dan heeft het helemaal geen zin.” 

“Het was vroeger heel anders. Ik was juist in die spanning om inkopen te doen en ook met nieuwe dingen naar school te gaan. Maar door het gehoor en het zelf ook te zien, denk ik eerder te gaan werken”, zegt Jurgan. 

“Mijn schoolbroeken zien er nog goed uit en enkele andere uniforms ook, dus ik vroeg mijn moeder maar om een paar te kopen”, zegt een ander tiener. “Ik vond het helemaal niet nodig om meer kleren te kopen. Ik ben naar de derde klas en hetzelfde uniform ga ik aan moeten trekken, dus het maakt niet veel uit. Aan de ene kant zien mijn kleren er nog heel goed uit, maar met een nieuw stel komt het toch even goed uit en niemand gaat het weten”, benadrukt de tiener. De moeder van de tiener zegt, dat zij het heel leuk vind dat haar zoons anders denken en  het begrijpen.

“De spullen zijn heel erg duur en dan ook nog het uniform. De school telt vijf dagen en dan ga je drie stellen moeten kopen, althans zo zie ik het. Een schoolbroek is tussen de SRD 400 en 500 en dan moet je die zesmaal doen. Hoe ik twee kinderen hebt, komt het mij heel veel uit. Als je zelfs denkt om maar twee stellen te kopen voor die vijf dagen, kom je toch nog duur uit, dus ik doe het maar op zo een manier. Ik hoef gelukkig geen schriften te kopen alleen mapblaadjes. Mijn kinderen gaan heel wat dingen gebruiken van het vorig schooljaar. Zij gaan van het jaar het nieuwe schooljaar oud in, dus met oude spullen naar school”, aldus de moeder.

“Als de dingen er nog goed uitzien maakt het helemaal niet uit en mijn jongens begrijpen het en wie gaat nu weten of de spullen oud of nieuw zijn?”

TM

error: Kopiëren mag niet!