Guyanees: “We gaan die Surinamers een les leren”

“Ze proberen ons altijd te bestelen”

“Ze proberen altijd te stelen. Ze zijn heel erg gemeen. Surinamers denken dat ze slim zijn. Maar, ze weten minder. Wanneer wij voor ze vissen brengen wij alle vis naar Guyana. We brengen 80 procent van de vangst naar Guyana. Zo denken de houders van de visvergunningen dat zij de buit hebben. Maar, we houden de vangst voor ons. Hun minister van Visserij is oneerlijk. Hij wil alleen geld maken, maar we geven ze niets. We hebben hun olie genomen en we hebben Tigri van ze genomen. We hebben de rechtszaak gewonnen bij het Internationaal Gerechtshof. Wij hadden deskundigen gestuurd, maar zij hadden corrupte dommies gestuurd. We gaan ze een les leren.” aldus een Guyanese ondernemer in een spraakopname, die door de redactie van Dagblad Suriname is beluisterd.

De uitspraken geven meer inzicht in de houding van een deel van de westerburen tegenover Suriname. 

Overleg

De president van Guyana, Irfaan Ali, vertelde woensdag aan verslaggevers, dat Guyana met Suriname is overeengekomen om binnen twee weken een bijeenkomst op hoog niveau te houden om de visserijproblemen aan de grens aan te pakken. Die kwestie sleept al een tijdje voort.

In krachtige taal zei de regering van Guyana eerder, dat Suriname had beloofd in totaal 150 SK-visvergunningen te verlenen aan Guyanese vissers, voortbouwend op een belofte die in 2020 aan president Ali zou zijn gedaan. Er is echter niets gebeurd en de Guyanese vissers worden lastiggevallen, zei de regering van Georgetown. 

Ali zei, dat Suriname zich ook zorgen maakt over de verhuur van visvergunningen aan Guyanese vissers door Surinaamse tegenhangers. Hij voegde eraan toe, dat Guyana “andere opties” tot zijn beschikking heeft als lid van de Caribische Gemeenschap, maar dat Guyana dat nu niet zal onderzoeken.

error: Kopiëren mag niet!