“Een deel van de realiteit voelen”

Tieners geven tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat werken in de vakantie een uitdaging is. “Je voelt een deel van de realiteit en bereid je op zo een manier voor op de toekomst”, zegt Hugo. Hij is zestien jaar en werkt langer dan een maand. “11 september was het precies een maand dat ik begonnen ben met werken. Ik heb dus gevoeld en voel nog hoe het is om te werken, studeren, je ouders ondersteunen en mijn eigen zaken te regelen en betalen”, zegt Hugo.

“Nadat ik een goed gesprek had met mijn ouders, besloot ik op zoek te gaan naar een baan. Gelukkig vroeg mijn vader zijn vriend, die monteur is, of ik voor hem kon werken. Hij weet dat ik het kan, omdat ik vanaf mijn tiende bij hem was om het een en ander te leren en daar ben ik nog steeds. Ik dacht in het begin dat het mij niet zou lukken werk en school te combineren, maar het is mij gelukt. Ik ben geslaagd en verdien daarnaast ook mijn eigen centjes. Het is een heel andere ervaring”, zegt Hugo.

“Je leert zoveel en ondervindt ook veel. Met vrienden rondhangen, daardoor leer je het leven niet kennen. Maar, door te werken en met veel mensen om te gaan maak je veel mee. Door de klanten ervaar ik ook heel wat, je hebt je ups en downs, maar dat is het leven”, benadrukt Hugo. “Ik probeer dit tot een vaste baan te maken en wil op zo’n manier sparen om mijn eigen perceel te kopen en huis te bouwen. Wie weet misschien lukt het mij zelfs om mijn eigen dingen te doen na mijn ervaring en opleiding.”

“Werken motiveert je om iets beter van je zelf te maken”, zegt een andere tiener. Die tiener is achttien jaar geworden en doet de administratie voor een bedrijf.  “Zolang je werkt en je beloond wordt, geeft het je een heel ander gevoel. Als je werkt, omdat je moet werken en verdienen, dan ga je dat gevoel niet hebben, maar wanneer je het anders ziet, dan lukt het zeker”, aldus de tiener.

“Ja nu praat ik zo, omdat ik jong ben. Ik zie mijn ouders dagelijks stressen, maar niet om het werk, om het feit dat het geld waarvoor ze werken niets betekent. Ik betaal nog geen vaste lasten en andere voorzieningen, maar door mijn eigen vervoer te betalen en te helpen met het kopen van mijn schoolspullen en nodige zaken voor thuis, voel ik het ook. Mijn ouders hun gevoel is dus vier maal mijn gevoel. Maar, ik blijf mij inzetten voor het werk en school’. De situatie moet mij niet demotiveren om te werken aan mijn toekomst en met de ondersteuning van mijn ouders gaat het mij zeker lukken”, zegt de tiener. 

TM

error: Kopiëren mag niet!