Vakantieschool bij de oppas

Enkele oppashouders proberen kinderen bezig te houden door educatieve spelletjes en kleine activiteiten met de ouders. Anoes, die oppashoudster is, geeft aan in gesprek met Dagblad Suriname, dat het vakantie is, maar zij de kinderen toch helpt met wat leerstof of vakken waarin zij zwak zijn. Het is op een of andere manier ook een vakantieschool.

“Op schooldagen help ik de kinderen ook, maar het lijkt te veel voor ze, dus in de vakantie komt het toch een beetje goed uit. Dan leren de kinderen het op een leuke manier.” Anoes zegt, dat de kinderen lezen, tellen en kneepjes leren en zo ook sneller te onthouden. De oudere kinderen blijven langer bij de oppas en hebben ook veel meer ruimte. Anoes zegt ook, dat de kinderen niet altijd bezig zijn met school- of oefenwerk, maar zij hebben ook speeldagen.

“In een week doen wij drie keren educatieve activiteiten en in een maand twee keren activiteiten waarbij de ouders betrokken worden. Dat helpt heel veel. De ouders zien op zo een manier waarin hun kinderen zwak zijn en anderen leren hun kinderen kennen of ontdekken de talenten van hun kinderen. De kinderen vinden het ook leuk, dat de ouders mee kunnen doen, aldus de oppashoudster.

“Je geeft de kinderen een heel ander gevoel. Als je alleen op de kinderen let en hun voedt dan is het niet prettig. Op zo een manier motiveer je de kinderen niet. Door vaak actief te zijn en enkel dingen te leren geef je hen weer een ander gevoel. De kinderen worden enthousiast en willen dan op zo een manier veel meer leren of doen.”

Anoes geeft verder aan, dat de ouders ook thuis bezig moeten zijn met de kinderen. “In de vakantie je kind bezighouden is een goede gelegenheid, veel rustiger en minder spanning. Leer je kinderen zo veel  mogelijk kennen en probeer zo vaak mogelijk samen dingen te doen. Daarom probeer ik het in de vakantie ook anders te doen.”

Ook enkele andere oppashouders die hun deuren open hebben in de vakantie proberen het anders te doen. Maar een week voor de school begint gaan de deuren wel dicht, zegt Anoes. “Dan moeten wij schoonmaken en kleine klusjes doen voor het nieuw schooljaar. Maar voor nu gaan wij nog even genieten.”

TM

error: Kopiëren mag niet!