Nickerie vakantie week 2022 voor jeugdigen in Nickerie

De Journalisten Kring Nickerie (JKN) heeft sinds kort een nieuw bestuur onder leiding van Just Vriesde. “Ik ben zeer content met de positiviteit die de leden hebben getoond op weg naar de verkiezing toe”, beweert de pas gekozen voorzitter.

In samenwerking met de organisatie Partnerschap voor het Kind wordt in de periode 13 tot en met 23 september een Nickerie vakantieweek gehouden.

Het nieuw bestuur 

Hoewel JKN al zo’n 20 jaren bestaat, was het lange tijd stil rondom de organisatie. Vriesde zegt dat die fase van stilte nu inderdaad tot het verleden behoort. De vereniging is opgericht op 2 maart 2004 en had Richenel Small als eerste voorzitter. Het JKN-bestuur bestaat naast de voorzitter nog uit Ricky Ristie die functioneert als penningmeester, terwijl Etienne Lieveld de secretaris van het nieuw bestuur is.

Volgens Vriesde zal de vereniging midden in de gemeenschap staan. De voorzitter van het nieuw bestuur geeft aan dat JKN zich, ondermeer, erop zal richten meer personen te interesseren voor de journalistiek. De vereniging zal voorts aandacht besteden aan trainingen en het opzetten van een netwerk aan partners om daarmee haar maatschappelijke dienstbaarheid te vergroten.

De Nickerie vakantieweek 2022 

De organisatie Partnerschap voor het Kind heeft zich samen het JKN dit jaar ingezet om de verschillende vakantiecentra op te richten, waar vooral de ambtenaren van verschillende overheidsinstanties zich in zullen zetten. Er zijn 7 centra verspreid over alle vijf ressorten van het district. “We slaan nergens over”, zegt hij tegen Dagblad Suriname. KWIM is het vakantiecentrum in Nieuw Nickerie voor Jongeren in de leeftijd van 4 tot en met 16 jaar. Die locatie huisvest de Kweekschool en IMEAO, vandaar de naam KWIM.

Voor de jeugd worden momenten gehouden ter vermaak, nut en opbouw van sociale vaardigheden tijdens de vakantie. In het ressort Wageningen op OS 3 Wageningen, in het ressort Henar, OS Groot Henar, in het ressort Oostelijke polders staan Bacovendam en SOLOM als centra. In het ressort Westelijke polders hebben we OS Skoerkieweg en OS Rambaran Mishre.

Hoewel het organiseren van vakantiecentra, in feite, oneigenlijk is aan de journalistiek houdt het wel verband met het positioneren van JKN midden in de samenleving, vandaar het initiatief samen met de organisatie Partnerschap voor het Kind. “Echter, wij hebben gelijk contact gezocht met instanties die er wel wat van afweten. Zo is het partnerschap tot stand gekomen met de respectieve districtsafdelingen van het Onderdirectoraat Jeugdcentra, Cultuur en Sportzaken. En zo kwam de bal aan het rollen. Een soort van ‘public-private partnership’, op lokaal niveau.”

Opmerkelijke bijdrage verschillende instanties

“We hebben in dat verband het project besproken met burgermoeder Senrita Gobardhan. Zij was er direct vol van en heeft ons alle mogelijke ondersteuning toegezegd. De voorbereiding was hectisch, omdat het als het ware een race was tegen de klok. Je weet zelf vanuit jouw beroep dat journalisten elke werkdag die race doen. Gelukkig hebben we de andere partners meegekregen in die race. Via een hechte samenwerking onderling hebben we alles op tijd in kannen en kruiken gekregen. Met als voorlopig hoogtepunt de belangstelling van first lady Santokhi om het project ceremonieel aan te vangen. Dat heeft afgelopen weekend plaatsgevonden”, zegt Lieveld tegen Dagblad Suriname.

Ook VHP-parlementariër Harriëtt Ramdien is blij met de inzet van het JKN-bestuur om dit te realiseren. Ze geeft aan Dagblad Suriname te kennen, dat dit ook een vorm van burgerparticipatie is. Dit vindt ze geweldig en vooral het feit dat het gebeurt in Nickerie maakt haar nog trotser. Ze is van mening dat bewezen wordt, dat men niet alleen wacht op de overheid, maar ook zelf het voortouw neemt.

Uitwerking project en stand van zaken met betrekking tot de financiële zaken

Wat de financiële kant van de zaak betreft zegt hij: “We hebben een begrotingsoverschot. Betekent niet dat wij ons het overschot aan het geld en de middelen als organisatie gaan toe-eigenen, maar het betekent dat we extraatjes kunnen toevoegen aan het project”, voegt Lieveld toe aan het gesprek.

Uiteraard heeft de first lady, aldus de secretaris, vanuit haar positie ook naar tevredenheid bijgedragen aan de begroting. “Vooral lokale ondernemers hebben spontaan ondersteund, zodat wij uit de zorgen kwamen.”

De kinderen worden op dinsdag, donderdag en vrijdag ontvangen. In totaal zullen de leden gedurende zes dagen met ze bezig zijn. De centra bieden accommodatie samen voor 365 kinderen. Elk centrum staat, aldus de secretaris, onder leiding van een jeugdwerker van Onderdirectoraat Jeugdcentra. Vanuit het commissariaat is ook personeel beschikbaar gesteld om te ondersteunen als vrijwilligers. Bij KWIM, waar de secretaris van het JKN zelf aanwezig is om te oriënteren, werkt het uitstekend.

Jaarlijks terugkerend evenement

Het project heeft de naam ‘Nickerie Vakantieweek 2022’. Het is een terugkerend evenement. “Althans voor zover het aan ons en de kinderen lukt.”, aldus Lieveld.

Het nieuwe bestuur is iedereen dankbaar die het belang van werken voor de kinderen heeft ingezien. Vakantietijd is een tijd van vreugde. “We raken niet uitgesproken over de oprechte ondersteuning die we van zoveel personen hebben ontvangen: van de first lady tot de schoonmaakster die straks, wanneer alle anderen reeds weg zijn, zorgt dat de ruimte schoon achterblijft”, zegt hij afsluitend.

GW

error: Kopiëren mag niet!