Minister Somohardjo: “Overleden mensen moeten uit lijst Cebuma”

Regering wil serieus besparen op loonsom 

“De regering Santokhi-Brunswijk heeft de serieuze wil om de loonsom te laten droppen. Er komen regeringen die praten, maar nu heeft de regeringsraad goedgekeurd dat er een verplichte ambtenarenregistratie komt.” Dit heeft minister Bronto Somohardjo onlangs gezegd.

Volgens hem moeten overleden mensen uit het ambtenarenbestand, dat onderdeel is van het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma). Daarvoor komt per 1 oktober een verplichte registratie voor alle ambtenaren in overheidsdienst. Ook worden mensen gestimuleerd om vrijwillig de overheidsdienst te verlaten stelde, Somohardjo tegenover een staatszender. 

Belangrijk besluit 

Volgens de minister is het een belangrijk besluit van de regering om een verplichte ambtenarenregistratie te houden. Voor zij die zich registreren zal alles normaal verlopen zonder probleem. Maar indien mensen zich niet registreren zal dat leiden tot inhouden van het salaris. Sinds het aantreden heeft minister Somohardjo zich sterk gemaakt voor hervormingen in het bestand. Daarvoor is er nu een task force Public Sector Reform (PSR).

Al in oktober 2020 gaf de bewindsman tegenover Dagblad Suriname te kennen, dat er naar mogelijkheden voor vervroegd pensioen voor ambtenaren gekeken werd. Minister Somohardjo benadrukte, dat het een idee was dat diepgaand onderzocht moest worden. “De president heeft aangegeven dat wij niet zullen schromen om moeilijke beslissingen te nemen. Daar ben ik ook voor. Als het goed is voor het land, dan zullen wij het doen”, stelde hij destijds.

Loonsom moet omlaag 

De loonsom bedraagt momenteel 14% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dat moet omlaag volgens de minister. Om de hervorming van het landsdienarenbestand te bewerkstelligen, zijn er op 30 augustus en 1 september vier werkgroepen geïnstalleerd. Deze werkgroepen zullen zich onder andere bezighouden met activiteiten die uitgevoerd worden in het kader van de PSR-activiteiten. De minister gaf aan, dat het landsdienarenbestand reeds lang aan hervorming toe is.

“Helaas zijn er door de jaren heen, meer personen dan noodzakelijk in dienst genomen waarbij er een explosieve groei van indienstname is in de periode 2015 tot en met 2020 van 17000 nieuwe ambtenaren.”

error: Kopiëren mag niet!