Wijziging kiesstelsel is het gesprek van de dag

Al meer dan dertig jaren wordt er over het huidige kiesstelsel gesproken. De kiezers praten al meer dan dertig jaren over goedkope en dure zetels in Suriname. De volksvertegenwoordigers hebben nooit de moeite genomen dit zeer gevoelig onderwerp in De Nationale Assemblee als punt van discussie te maken.

Vaker hoor ik, dat je in het district Coronie met 1.600 geregistreerde kiezers twee DNA-zetel kunt behalen. Dankzij de advocaat Serena Essed is het Constitutionele Hof wakker geworden. Nu moet De Nationale Assemblee aan het werk gaan om het gewicht van een DNA-zetel zo rechtvaardiger te maken. Met andere woorden, moet elk DNA-lid  met hetzelfde aantal stemmen gekozen worden. Om dat te realiseren is er maar een mogelijkheid in Suriname. De DBA-leden moeten het Landelijke Evenredigheidsstelsel invoeren waardoor men dit probleem voor de toekomst kan oplossen. 

Ik hoop niet dat elke politieke partij met een andere zienswijze komt aan dansen om de geconstateerde onrechtvaardigheid nog groter te maken. Ik zal met wat  cijfers per district uitleggen, waardoor de lezers (kiezers) een helder inzicht krijgen in het huidige kiesstelsel. 

Hoe was de situatie op 25 mei 2020 in Suriname? Ik werk met het aantal goed uitgebrachte stemmen per district en daarna ga ik het gewicht van een DNA- zetel onder de loupe nemen.

De onrechtvaardigheid heeft te maken met de ongelijke kiesdeler per district. Het gewicht van een DNA-lid in Coronie is 810 stemmen, terwijl het gewicht van een DNA-lid in Wanica 10.135 stemmen is.Wat een ongelijkheid, wat een onrechtvaardigheid in het huidige kiesstelsel.

Wij moeten een rechtvaardiger kiesstelsel invoeren                                             Als wij dat willen hebben, dan moeten wij het Landelijk Evenredigheidsstelsel invoeren, waardoor het gewicht van elk DNA-lid  dezelfde kiesdeler heeft.                                                                                  

Op 25 mei 2020 zijn de kiezers naar de stembus geweest. De goed uitgebrachte stemmen op al die 17 politieke partijen waren 274.714 stemmen. Hier heeft men niet gewerkt met de bevolking per district, want het opkomstpercentage verschilt van district tot  district.

De landelijke kiesdeler op 25 mei  2020 was (274.714 : 51) x 1 stem = 5.387 stemmen. Elke politieke partij die 5.387 stemmen landelijk behaald heeft, krijgt een DNA-zetel.

Wij willen vaak een ingewikkeld stelsel invoeren, waardoor de kiezers door de bomen het bos niet meer zien.

Uitslag verkiezingen volgens het Landelijke Evenredigheidsstelsel (one man one vote) op 25 mei 2020                   

Hoe zou de uitslag van de verkiezingen, volgens het Landelijke Evenredigheidsstelselen op 25 mei 2020 uitpakken voor de 17 politieke partijen die aan de verkiezingen hadden deelgenomen. 

De PL en de ABOP vormen in De Nationale Assemblee een fractie. De heer Karto is onder de vleugel van de ABOP.                                                                  

Lijstverbinding ABOP/PL heeft voor 3 DNA-zetels extra gezorgd                     Zonder de steun van de ABOP in Commewijne (met 1.050 stemmen) had de PL die ene zetel niet behaald. PL zou in 2020 van het politieke toneel verdwenen zijn met 0 zetel. Zonder de steun van PL zou de ABOP die ene zetel van Wanica en die ene zetel van Para niet behaald hebben en de ABOP zou op 25 mei 2020 landelijk 7-DNA zetels behaald hebben. In de politiek moet men continu evalueren en nieuwe mogelijkheden zoeken om beter resultaten bij de verkiezingen te boeken.

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!