“Peuters spelen, leren en ontdekken in Paramaribo Zoo”

Het was woensdag 31 augustus een gezellige drukte in de Paramaribo Zoo, grote versierde tenten en heel veel peuters in gele en rode Wani & Sabi T-shirts. Het was het 1e Wani & Sabi Big event voor peuters en hun begeleiders. In oktober 2021 is het educatieve programma “Wani & Sabi on the road” gestart, waarbij kinderdagverblijven bezocht werden door Saga Interproject om samen met de peuters en hun leidsters een educatieve activiteit uit te voeren. 

“Wij willen zoveel mogelijk peuters bereiken en vandaar ook dat wij woensdag een Big event hielden voor de peuters en hun begeleiders”, zegt Yvonne Karels-Helslijnen, programmamanager van Saga Interproject. “In 12 activiteitenstations werden verschillende educatieve activiteiten gedaan, die verschillende vaardigheden bij de peuters stimuleren. Wij lieten ze spelen, ontdekken en leren door ze zoveel mogelijk dingen zelf te laten doen.” 

25 deelnemers van 9 kinderdagverblijven uit Wanica ontvingen woensdag ook hun certificaat. In juni 2022 is een start gemaakt met de training van hun peuterleidsters in het educatief programma ‘Play, discover & learn’. Het is een intensieve training waarbij directe implementatie plaatsvindt binnen het kinderdagverblijf. Play, discover & learn is ontwikkeld door Saga Interproject en wordt ondersteund door UNICEF Suriname. Saga Interproject is ook bekend van de Prey Skoro voorscholen en de educatieve mediasites Basic Learning4kids Suriname die zij onder haar beheer heeft. 

Marianne Djojodikromo, directrice van “De Teddybeertjes” geeft aan: “Het programma heeft ons een nieuwe kijk gegeven op onze leermomenten. Hoe je op een andere manier naar het gedrag van het kind kijkt. De nieuwe methode van Play, discover & learn sluit aan bij de behoefte van het kind, maar ook de ouders krijgen door de begeleiding en coaching beter begrip en zicht op wat hun kind nodig heeft. Het traject heeft ons geholpen anders te kijken naar kinderen.”

Het programma Play, discover & learn bestaat uit 2 delen: een stimulatieprogramma voor peuters en een Parenting Program voor ouders. Speciaal voor de kinderdagverblijven is een curriculum ontwikkeld. Dit bestaat uit thema’s verdeeld over verschillende lessen, aangevuld met educatieve films. Naast peuter-stimulatie wordt gericht gewerkt aan het versterken van de driehoek kind-ouder-leidster door coaching en begeleiding van de ouders. Hierdoor zijn vroege stimulatie, leren en opvoeding via het kinderdagverblijf en thuis nauw op elkaar afgestemd. 

De training werd afgesloten door de deelnemende kinderdagverblijven een activiteitenstation te laten bemannen tijdens dit grote afsluitende vakantie evenement van ‘Wani & Sabi on the road’. Zo konden zij de opgedane kennis en ervaring inzetten voor alle peuters van kinderdagverblijven in de Paramaribo Zoo.

Met UNICEF als samenwerkingspartner ontwikkelt Saga Interproject verschillende educatieve programma’s voor de voorschoolse leeftijd. Speciaal hiervoor zijn de films van “Wani & Sabi” en “De verhalen van Nyah” ontwikkeld, een serie educatieve en informatieve kinderfilmpjes die volledig gericht zijn op Surinaamse kinderen. Deze filmpjes worden via televisie, YouTube en Facebook (Basic Learning4kids Suriname) beschikbaar gesteld om een zo groot mogelijk bereik van de doelgroep te realiseren.

Irfan Akhtar, UNICEF Deputy Representative Guyana & Suriname, geeft aan: “Ouderschap wordt vaak beschouwd als een dankbare en tegelijkertijd ook de moeilijkste baan ter wereld, terwijl er niet één beste manier is om het te doen, het zijn die programma’s die ertoe doen. Stimuleren & leren voor een kind en tegelijkertijd ook focussen op het versterken en ondersteunen van ouders, kan een verschil maken om het beste voor onze kinderen te bereiken.”

error: Kopiëren mag niet!