Het district Marowijne op de politieke operatietafel

Het district Marowijne staat op het politieke vlak, vanaf 25 mei 2020, heel hoog aangeschreven De vicepresident van Suriname, de heer Ronnie Brunswijk, en de voorzitter van de Nationale Assemblee (DNA), de heer Marinus Bee, zijn beiden van het district Marowijne afkomstig. Deze twee respectabele politici zijn ook op 25 mei 2020 in het district Marowijne gekozen.

Achtergrondinformatie over het district Marowijne                                             Het district Marowijne heeft een oppervlakte van 4.627 km² (vanaf 1 januari 1985). Dat is gelijk aan 2.82% van het Surinaamse grondgebied. Voor 1 januari 1985 had Marowijne een oppervlakte van 45.980 km² ( toen groter dan Nederland waar 17.000.000 mensen wonen en werken).                                                                                                                                                             Het district Marowijne is goed voor 3 DNA-leden, 56 RR-leden en 9 DR-leden. In totaal heeft dit district 68 volksvertegenwoordigers op nationaal en regionaal niveau. Op 25 mei 2020 hebben 10 politieke partijen aan de verkiezingen deelgenomen in het district Marowijne. Slechts de politieke partijen ABOP en NDP hebben zetel(s) behaald. De andere politieke hadden geen kans om een zetel te behalen.

Vanaf 2010 heeft de ABOP 2 DNA-zetels in Marowijne behaald. En de NDP heeft elke keer 1 DNA-zetel behaald (zie tabel 5). Politieke partijen die minder  dan 2.00 % van de stemmen behaald hebben in Marowijne (zie tabel 1) zoals HVB, NPS, A-20, PRO, SPA en VVD moeten in 2025 niet deelnemen aan de verkiezingen in het district Marowijne.

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!