India’s eerste in eigen land gebouwde vliegdekschip

Premier Narendra Modi zal India’s eerste in eigen land gebouwde vliegdekschip, INS Vikrant, in gebruik nemen, aangezien Delhi zijn zeestrijdkrachten wil moderniseren en de toegenomen Chinese aanwezigheid in de Indische Oceaan wil tegengaan.

De INS Vikrant katapulteert India in een kleine club van landen die deze elite oorlogsschepen kunnen bouwen.

Deskundigen beschouwen het hebben van een vliegdekschip als essentieel om te worden beschouwd als een “blauw water” marine – dat wil zeggen, een marine die de capaciteit heeft om de kracht en macht van een natie over de volle zee te projecteren.

India heeft ook al eerder vliegdekschepen gehad, maar die zijn ofwel door de Britten ofwel door de Russen gebouwd. De INS Vikramaditya, die in 2013 in gebruik werd genomen en momenteel het enige vliegdekschip van de marine is, begon als het Sovjet-Russische oorlogsschip ‘Admiral Gorshkov’.

De twee eerdere luchtvaartmaatschappijen van India, de INS Vikrant en de INS Viraat, waren oorspronkelijk de in Engeland gebouwde HMS Hercules en HMS Hermes. Deze twee oorlogsschepen werden respectievelijk in 1961 en 1987 in dienst genomen bij de marine.

Sinds 2015 heeft de marine goedkeuring gevraagd voor de bouw van een derde vliegdekschip voor het land, dat, indien goedgekeurd, het tweede inheemse vliegdekschip van India (IAC-2) zal worden. Deze voorgestelde vervoerder, die INS Vishal gaat heten, is bedoeld als een gigantisch schip van 65.000 ton, veel groter dan zowel de IAC-1 als de INS Vikramaditya.

Hoewel er nog steeds een grote kloof is tussen de Vikrant en China’s derde vliegdekschip Fujian, dat in juni werd gelanceerd, toont India’s lange en moeizame weg naar de productie van de Vikrant de ambitie en vastberadenheid van New Delhi om een ​​maritieme macht te worden.

error: Kopiëren mag niet!