Dambreuk bij “Margrita” voorlopig handmatig en provisorisch hersteld

De breuk aan de natuurlijke dam aan de noordelijk achterzijde van plantage Johan Margaretha, bekend onder de naam “Margrita”, aan de rechteroever van de Commewijnerivier is de afgelopen dagen door enkele medewerkers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) en enkele lokale bewoners handmatig en provisorisch “hersteld”.

Met zandzakken is er gewerkt aan het opwerpen van een kunstmatige dam die het zeewater vooral bij vloed zoveel mogelijk moet tegenhouden. Het is om de schade te beperken zeggen lokale bewoners.

Het enorm groot zwampgebied achter de oceaankust kan bij een stijging van het waterpeil voor ernstige overstroming zorgen in de bewoonde gebieden zoals de plantages Margrita en Rust & Werk. Te Rust & Werk bevindt zich het agrarisch bedrijf van Van Alen, waar velen in de omgeving emplooi vinden.

De bewoners van Margrita moeten het vooral hebben van visvangst in het uitgestrekte zwampgebied achter hun plantage aan de noordzijde. Het zoutwater dat de zoetwaterzwamp binnen dringt kan nadelige gevolgen hebben voor de visvangst waar velen in het dorp van leven.

Het is de vraag voor hoe lang de handmatig provisorisch opgeworpen dam het zal uithouden voordat het weer bezwijkt onder de druk van het opkomend zeewater.

Vernomen wordt dat het ministerie van Openbare Werken nog steeds aan het bekijken is hoe graafmachines en ander materieel naar het gebied te mobiliseren voor structurele herstelwerkzaamheden aan de dambreuk. De vooruitzichten van wanneer dat zal plaatsvinden zijn onduidelijk. Vooralsnog rest voor de lokale bewoners niets anders dan te duimen dat de provisorisch opgeworpen zandzakkendam het tot dan zal uithouden.

SS

error: Kopiëren mag niet!