Russische wapens aangedreven door westerse microchips

DOOR DUNCAN MIL

15 augustus 2022 – Ondanks strenge sancties blijven de leveringen van westerse computeronderdelen de verwoestende Russische wapens aandrijven die in Oekraïne zijn ingezet, volgens een rapport van het Britse Royal United Services Institute en Reuters.

Een onderzoeksteam bestaande uit RUSI-medewerkers in samenwerking met persbureau Reuters en iStories – een op Rusland gerichte onderzoeksnieuwssite – inspecteerde 27 Russische wapensystemen en stukken militair materieel die zijn verzameld sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari , 2022. RUSI identificeerde ten minste 450 unieke micro-elektronische componenten in deze systemen die zijn geproduceerd door bedrijven in de VS, Europa en Oost-Azië.

Van de 450 componenten die door RUSI zijn gevonden, lijken er 317 te zijn gemaakt door Amerikaanse bedrijven, waaronder Texas Instruments Inc.; Altera, eigendom van Intel Corp.; Xilinx, eigendom van Advanced Micro Devices Inc.; en Maxim Integrated Products Inc., vorig jaar overgenomen door Analog Devices Inc. Er werden ook chips gevonden van Cypress Semiconductor, nu eigendom van het Duitse Infineon AG.

Componenten uit Japan, Taiwan, Zwitserland, Nederland, Duitsland, China, Zuid-Korea, het VK, Oostenrijk en anderen waren ook aanwezig in de apparatuur die door het team werd onderzocht.

Van de 450 componenten die RUSI heeft onderzocht, lijken er meer dan 200 te zijn vervaardigd door slechts 10 in de VS gevestigde bedrijven. En ongeveer 18 procent valt onder Amerikaanse exportcontroles voor hun mogelijke toepassing in militaire systemen.

error: Kopiëren mag niet!