Doekhie (NDP): “Wijziging Kiesregeling kan ervoor zorgen dat NDP grote winnaar is bij volgende verkiezing”

In een vraaggesprek met een journalist in Nickerie gaf de heer Rashied Doekhie (ex-parlementariër NDP) zijn mening over de recente uitspraak van het Constitutioneel Hof inzake strijdigheid van artikel 9 in samenhang met artikel 24 met de Grondwet en internationale verdragen.

Discriminatie

Doekhie begint met het grondenrechten vraagstuk om aan te geven dat er al een lichte vorm van discriminatie op komst is. Aanpak van de grondenrechten kwestie werd beloofd aan de gemeenschap te Apoera door de president tijdens zijn bezoek aan het gebied. Doekhie zegt, dat de grondenrechten volgens de president nu dus in het parlement behandelt zullen worden. Er wordt nu dus gewacht op het resultaat van de grondenrechten kwestie om te kijken hoe redelijk het zal gaan met het besluit daaromtrent.

Hij vervolgt daarna over de uitspraak van het Constitutioneel Hof: “Wanneer het Hof een uitspraak doet dat de zetels anders verdeeld moeten worden, dan zit er meer dan dat erachter. Laat mij mevrouw Essed aan kijken”, zegt hij terwijl hij in de camera kijkt. “Dan wil men over driehonderd stemmen in Coronie komen praten”, zegt Doekhie verbaasd. “Mevrouw Essed, president Santokhi en alle anderen, ik zeg jullie allemaal, het zijn driehonderd stemmen, ga ze dan maar halen.” Doekhie is van mening dat men denkt, dat het zo gemakkelijk gaat om stemmen van burgers te vergaren.

Doekhie maakt zich zorgen dat een nieuwe zetelverdeling in het land zal zorgen voor verscheidenheid in het land. Hij is verder van mening dat met een nieuwe zetelverdeling en vooral de zetelverdeling die men nu in gedachten heeft, Bouterse zeker als winnaar uit de bus zal komen. “Hij is de enige die in alle districten zetels heeft”, zegt Doekhie trots. “Nu ga je duidelijk een scheiding merken tussen de burgers bij het verdelen van de zetels, de boslandcreolen gaan stemmen voor de heer Brunswijk, de hindoestanen voor de heer Santokhi, de Javanen voor de heer Somohardjo en de stadscreolen voor de heer Rusland”, zegt Doekhie toevoegend aan het gesprek. 

Een andere manier van zetelverdeling 

Doekhie is verder van mening, dat de gedachtegang achter de uitspraak van het Hof heel wat nare gevolgen met zich mee kan brengen. Wanneer het stelsel komt dat men wil, dan wordt het land volgens hem vernietigd. Het wordt een raciale strijd. Mensen zijn in het verleden al vermoord om een soortgelijk stelsel. Grote panden werden verwoest. “Het stelsel dat we nu hebben maakt plaats voor alle bevolkingsgroepen. Wij zijn een multiraciale samenleving en dat moet begrepen en gerespecteerd worden. In dit land moeten we omgaan met verschillende bevolkingsgroepen”. 

“De ABOP zal niet de winnaar zijn, je moet de politiek kennen. Nu lijkt het er niet op dat de ABOP winnaar zal zijn, misschien in de toekomst wel”, zegt hij erbij. 

De uitspraak van het Hof is aldus de heer Doekhie ondoordacht, hij zegt dat het er eigenlijk op neerkomt, pak een bus en breng hindoestanen uit Nickerie naar Brokopondo om te stemmen en dat is niet mogelijk. Een landelijke evenredigheid ten aanzien van zetelverdeling brengt het geheel in de waar. 

Ter afsluiting zegt Doekhie in een interview met Dagblad Suriname: “Zogenaamd komt men op voor rechtvaardigheid, Nee hoor, ze willen zichzelf bevoordelen om dan gekozen te worden. Ze denken dat het zo makkelijk is. Als je sterk bent ben je sterk, maar als je zwak bent blijf je zwak. Al wat voor stelsel je krijgt of hebt.”

GW

error: Kopiëren mag niet!