Salman Rushdie (75) neergestoken op podium in New York

De Brits-Indiase romanschrijver Salman Rushdie is vrijdag neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in het noorden van de staat New York, circa 470 kilometer van de stad New York. Veel internationale media berichten over deze aanslag en het is ’trending’ op Twitter.

Ooggetuigen melden dat hij op het podium van het Chautauqua-instituut wordt behandeld. Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

Een verslaggever van het persagentschap Associated Press zag hoe een man het podium bestormde terwijl Rushdie werd ingeleid, en de schrijver begon te slaan en steken met een mes.

Rushdie viel vervolgens op de grond. Over zijn toestand was rond 12.45 uur Surinaamse tijd nog niets bekend. 

Rushdie is vooral bekend van zijn bestseller De Duivelsverzen uit 1988. Naar aanleiding van die roman, waarin hij de islamitische profeet Mohammed zou hebben beledigd, sprak de toenmalige Iraanse geestelijk leider ayatollah Ruhollah Khomeini een religieus doodvonnis (fatwa) tegen hem uit.

Rushdie, geridderd in 2007, moest eerst tien jaar onderduiken en stond ook daarna onder constante Britse politiebescherming. Terwijl hij zich schuilhield, brak de pleuris uit. Wereldwijde protesten, boekverbrandingen en diplomatieke rellen. Rushdie werd gezien als satan. Ten minste één bomaanslag tegen zijn leven mislukte voortijdig.

In de loop der jaren liep de prijs op zijn hoofd op tot 2 miljoen euro. Verjaard zijn de aansporingen om hem te vermoorden allerminst. Twee jaar geleden loofden Iraanse staatsmedia een bedrag van 541.000 euro uit aan wie de daad bij het woord voegde.

Rushdie schreef onder meer twaalf romans, een verhalenbundel en vier non-fictiewerken. Hij heeft nooit spijt gehad van zijn vroegere werk, gaf hij in diverse interviews aan.

error: Kopiëren mag niet!