Autoriteiten Panama onderscheppen semi-submersible onderzeeboot met 625 pakketten cocaïne

De veiligheidsautoriteiten van Panama maakten donderdag melding van de inbeslagname van 625 pakketten cocaïne in een semi-submersible onderzeeër en de aanhouding van de drie bemanningsleden uit Colombia.

De cocaïne werd volgens een officiële bron tegen het Spaanse persbureau EFE in beslag genomen in een LPV-achtige boot (boot met laag profiel) voor de kust van de eilanden Chichime Chica en Chichime Grande van de inheemse regio Guna Yala (Caribisch gebied), verklaarden anti-drugs aanklager Eduardo Rodríguez en de directeur van de Nationale Grensdienst, Oriel Ortega.

“Dit type vaartuig is gebouwd om te navigeren met drie delen van zijn structuur onder water, wat betekent dat het heel weinig boven zeeniveau uitsteekt, waardoor het moeilijk te detecteren en te lokaliseren is, omdat het opgaat in de kleur van de zee”, aldus Rodriguez.

“De drie mensen die in deze anti-drugsoperatie zijn aangehouden, zullen de komende uren voor een rechter worden gebracht”, zei de aanklager.

Panama, dat in 2021 in totaal 128,7 ton drugs in beslag nam, een “historisch” cijfer, wordt gebruikt als een overbrugging voor drugs die in Zuid-Amerika worden geproduceerd en waarvan de belangrijkste markt de Verenigde Staten is.

Dit jaar zijn in Panama 800 operaties tegen de georganiseerde misdaad en drugshandel uitgevoerd en is 65 ton drugs in beslag genomen, zei de president van het land, Laurentino Cortizo, op 1 juli in zijn managementrapport voor het parlement van Panama.

error: Kopiëren mag niet!