“Haken is altijd mijn leven geweest”

Sajonara is een moeder van vier, gehuwd en creatieveling. Zij is leergierig en probeert altijd wat nieuwe uitdagingen aan waaronder haar favoriete bezigheid, haken. Haken is al altijd in haar leven geweest, waar zij ook familieleden had die dat ook heel goed konden doen.

Sajonara is altijd onder de indruk geweest hoe een stokje en een bol garen omgetoverd kan worden in iets magisch, zoals een rok of blouse. “Als kind was haken graag iets dat ik wilde aanleren, maar helaas had ik niemand. Op mijn 17e heb ik een mandje vol garen en één haaknaald van mijn zus gekregen die aan mijn overleden moeder toebehoorde en bleek dat mijn moeder ook een haakster was”, zegt Sajonara. Als baby werd ze ter adoptie afgestaan, waardoor ze nooit haar moeder heeft gekend. “Vanaf die dag wist ik dat mijn biologische moeder ook kon haken, en heb ik mij voorgenomen om het ook te leren”, aldus Sajonara

De basistechnieken leerde zij van een mevrouw die tafelkleden maakte, waar zij iets anders probeerde te maken dan een tafelkleed. Sajonara maakte er een muts. “Vanaf toen leek het alsof de creativiteit ergens in mij was opgeslagen, want ik maakte steeds meer dingen zonder begeleiding. Alle andere social media platformen waren als vizier.”

Er was een hele poos dat Sajonara niet haakte. Op een dag kreeg zij een verzoek van een vrouw vanuit Nederland om een amigurmi te maken, helaas wist zij niet wat dat betekende en begon met haar eigen onderzoek. “Amigurmi betekent ‘Haak pop’ in het Japans, ik werd erg verliefd!”

Vanaf toen is zij zich gaan verdiepen en werd er steeds beter in. Het begon eerst als een hobby die zichzelf betaalt en nu als een online business. Zo is Creativesoul597 ontstaan, stelt Sajonara. Voor haar was het het beste alternatief als huismoeder, omdat ze het kan combineren met het huishouden en de kinderen. “Alhoewel de laatste het meest beslag op mijn tijd legt, lukt het aardig.”

Haken is voor Sajonara een hobby, een manier om zich verbonden te voelen met haar overleden moeder en een tool om kinderen blij te maken. “Het kersje op de taart is dat ik mijn geld mee verdien. Kinderen hebben een speciale plek in mijn hart dus dit werk geeft mij voldoening. Vooral als klanten mij foto’s sturen en ik zie hoe blij de kleintjes zijn met hun knuffels”, zegt Sajonara.

Behalve haken, heeft zij ook macramé geleerd. Macramé zijn figuren die worden gevormd door touw te knopen. 

“Ik heb het tot mijn missie gemaakt om alle opgedane kennis over te dragen aan anderen. Vooral aan jongeren. Daarom stop ik niet met leren. Ik probeer zoveel mogelijk oude technieken te leren om ze nieuw leven in te blazen. Helaas zitten we in een tijd waar alles steeds duurder wordt. Het is ook moeilijk om alles hier in Suriname te vinden om creatief te zijn. Heel wat dingen moet zij laten halen. Maar, dat houdt haar niet tegen. “Mijn geluk is dat mijn partner mij ondersteunt in alles. Ik krijg ook ondersteuning van de mensen om me heen en mensen stoppen niet met bestellen. Ze krijgen waar voor hun geld. Creative Soul 597, we do handmade only!”

CB

error: Kopiëren mag niet!