Ventilator slecht voor de gezondheid?

De redactie van Dagblad Suriname stelde deze vraag aan enkele burgers. Hierop geven de meeste aan, dat zij nooit echt hierbij hebben stil gestaan. Uit de reacties is gebleken, dat men zowel overdag als ’s nachts gebruikt maakt van ventilatoren om zich koel te houden. 

Sabrina geeft bijvoorbeeld aan, dat het met de dag warmer wordt en dat het gebruik van een ventilator dus de enige optie momenteel is. “Niet eenieder kan zich een airco in huis permitteren of onder bomen op het erf zitten. ’s Avonds zijn er ook veel muskieten in huis en blijft de ventilator daarom zelfs de hele avond aan.”

“De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je. Maar ook als je nergens last van hebt is dit alles behalve gezond.” Zo schrijft De Telegraaf in een woensdag verschenen artikel.

Verder wordt in het artikel aangegeven, dat het niet alleen slecht is voor de luchtwegen, maar ook voor de huid en ogen. Doordat de lucht  constant in beweging is, zorgt dat voor uitdroging. Ook is de kans groot dat men met droge jeukende ogen wakker wordt. Verder kan dit ook voor een verstopte neus zorgen. 

En dit is nog niet alles..”Een ventilator kan voor nog meer ellende zorgen. Door de koude lucht gaan je spieren verkrampen. Dat is voor even niet zo erg, maar een hele nacht kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan het slapen met een ventilator aan ervoor zorgen dat je de volgende dag wakker wordt met een stijve nek”, aldus De Telegraaf.

Sabrina, die hiervoor al wordt aangehaald, geeft ook aan, dat zij geen klachten ervaart. Stefano die chronisch verkouden is, merkt echter op dat hij vaker midden in de avond niezend of hoestend wakker wordt en ook klachten heeft zoals een stijve nek, maar er eigenlijk nooit bij stil heeft gestaan, dat dit door de ventilator veroorzaakt kon worden. Op de vraag of hij de ventilator voor een deel van de avond uit zal doen, zegt Stefano: “Nee dat denk ik niet, misschien dat ik het wel wat lager zet.”

SK

error: Kopiëren mag niet!