TD-veilingen binden SRD 908 miljoen vast, rente 80,2%

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft bij de Termijn Deposito’s (TD’s) veiling gisteren een totaal bedrag van SRD 908,3 miljoen voor een periode van tussen 1 week tot 3 maanden “vast kunnen binden” oftewel uit de roulatie kunnen halen. De rente van de 1-weekse TD’s is met 4,3 procentpunt gestegen naar 69%. De 1-maandse TD’s noteerden een rente van 74,6% en die van de 3-maandse TD’s is 80,2% geworden. 

De CBvS heeft woensdag 10 augustus een termijndeposito veiling met drie looptijden onder de algemene banken gehouden. Op deze veiling heeft de Bank het 1-weeks, 1-maands en 3-maands TD-instrument geveild. Het totaalbedrag voor deze veiling bedroeg SRD 1.250 miljoen.

De algemene banken waren in de gelegenheid om biedingen te plaatsen ter waarde van SRD 850 miljoen voor het 1-weeks TD-instrument en SRD 200 miljoen voor respectievelijk het 1-maands en 3-maands TD-instrument.

Gezien het animo van de algemene banken op de 1-maandse TD’s, werd het volume verhoogd naar SRD 231 miljoen. Het volume van de 3-maandse TD werd verlaagd naar SRD 169  miljoen. De algemene banken hebben in totaal SRD 615,5 miljoen geboden voor het 1-weeks TD, welke is toegewezen. Voor het 1-maands en 3-maands TD hebben de algemene banken respectievelijk SRD 231 miljoen en SRD 61,8 miljoen aangeboden, welke is toegewezen.

De wekelijkse TD-veilingen van de CBvS zijn bedoeld om overtollig geld in omloop af te romen en zodoende de inflatie onder controle te houden. Teveel SRD’s in omloop oefent namelijk een te grote vraag naar vreemde valuta, met als gevolg dat de koers omhoog wordt gestuwd. 

SS

error: Kopiëren mag niet!