Koers verder gedaald

De daling van de wisselkoers van begin deze week heeft zich gisteren voortgezet. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) noteerde woensdag 10 augustus aan het eind van de dag een koers van SRD 23,63 voor de US dollar en SRD 23,60 voor de Euro De cambio’s noteerden rond de SRD 24 voor beide valutasoorten.

Afgelopen maandag werd de US dollar nog voor SRD 24,28 verhandeld en de Euro voor rond de SRD 24,39. Vorige week noteerde de beide valutasoorten in haar hoogste fluctuatie piek koersen van rond de SRD 25,18 en zelfs daarboven. 

De rust op de valutamarkt lijkt een resultaat te zijn van de verschillende overlegmomenten tussen de belangrijkste marktactoren. Dit overleg was vorige week door president Chandrikapersad Santokhi geïnitieerd. De belangrijkste actoren op de valutamarkt, waaronder de bankiersvereniging, de cambiohouders, de Centrale Bank van Suriname, de ministeries van Financiën en Planning en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, de Levensmiddelenimporteurs en het bedrijfsleven zouden deze week concrete voorstellen van maatregelen aan de president voorleggen ter stabilisering van de wisselkoers.

Enkele van de voorgestelde maatregelen zijn de aanpassing van de deviezenuitvoerregeling, de hervatting door de Centrale Bank van Suriname van geldtransporten naar het buitenland en de invoering van een retentieregeling voor exportopbrengsten. 

SS 

error: Kopiëren mag niet!