“Toeristen, stop met maken selfies met luiaards, ze kunnen hartaanval krijgen”

Toeristen krijgen te horen dat ze moeten stoppen met het maken van selfies met luiaards, omdat ze een hartaanval kunnen krijgen. Luiaards zijn een veelvoorkomend gezicht in Suriname en toeristen maken vaak selfies met deze dieren. Mensen worden nu echter gewaarschuwd dat dit een risicovolle ontmoeting is voor inheemse luiaards, die vaak uit angst een hartaanval kunnen krijgen nadat een selfie is gemaakt.

Weinig toeristen weten dat hun acties fataal kunnen zijn. Nu smeekt Suriname’s belangrijkste luiaard-natuurreservaat toeristen om hun selfies te stoppen. Mensen dringen steeds meer de leefgebieden van de luiaard binnen, waardoor dit een veel te veel voorkomende tragedie is.

Monique Pool van Green Heritage Fund in Paramaribo, zegt woensdag 10 augustus in de Britse krant Metro: ‘Luiaards kunnen niet ontsnappen en – als mensen ze oppakken – klampen ze zich gewoon aan mensen vast alsof ze instinctief een tak vasthouden. Dit wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd alsof de luiaard aan het knuffelen is.”

“Ze zijn eigenlijk bang en – vanwege hun trage stofwisseling – zijn ze erg kwetsbaar om te overlijden aan een hartaanval als ze onder dwang worden geplaatst.”

“Terwijl vogels kunnen wegvliegen, zitten luiaards nogal vast”, vult Monique aan. “Ze worden achtergelaten als mensen hun gebied binnenkomen.”

Monique heeft de afgelopen maanden luiaards gered, gevonden op plaatsen in de buurt van mensen waar ze niet zouden moeten zijn.

Ze runt wat ze een ‘luiaardtaxi’ noemt, zodat de dieren naar minder blootgestelde bossen worden verplaatst waar ze veilig kunnen leven. “Ik heb twee verschillende locaties waar ik ze loslaat, waarvan ik weet dat ze veilig zijn. We zoeken een mooie boom, zetten de kist er tegenaan en laten ze ontsnappen.” “Zodra een luiaard merkt dat hij terug in het bos is, verandert zijn hele energie en weet hij dat hij veilig is. Dat is prachtig.”

PK/Metro

error: Kopiëren mag niet!