Wi! Uma Fu Sranan zet internationale samenwerking op om cassavesector te herstellen

Wanneer zich onverwachte natuurrampen en/of situaties zich voordoen die een land en een bepaalde regio treffen, ontstaan ​​er dramatische situaties, vooral in de landbouwsector, die de voedselzekerheid en -soevereiniteit aantasten, zo ook de voedselvoorziening van hele gemeenschappen, die gedwongen zijn onder deze noodsituatie te blijven voor langdurige perioden.

Dit is de situatie die de afgelopen maanden in Suriname is ontstaan ​​als gevolg van de hevige regenval die zich heeft voorgedaan in verschillende gebieden in het binnenland en het zuiden, met name in de districten Brokopondo, Sipaliwini, Saramacca, Coronie, Para en Nickerie, die onder water zijn geweest, en waarvan sommigen nog steeds onder water zijn.

Een van de gewassen die het meest is getroffen door deze meteorologische noodsituatie is cassave, waarbij de meeste beplante gebieden rotte wortels vertonen, en met de beschikbaarheid van plantmateriaal voor de volgende landbouwcyclus, ook ernstig aangetast zijn.

Ook de Landbouwcoöperatie Wi! Uma Fu Sranan, bestaande uit een groep vrouwen die werken in de afgelegen boerengemeenschappen van de regio Brokopondo, onder leiding van haar president en oprichter Tania Lieuw-A-Soe, zijn zwaar getroffen. Dit heeft ertoe geleid dat zij een driehoekige internationale samenwerkingsactiviteit heeft geïnitieerd, met de deelname van internationale partners als Clayuca Corporation, een organisatie gevestigd in Colombia, die functioneert als een non-profitorganisatie die de ontwikkeling van cassaveteelt in Latijns-Amerikaanse en Caribische landen ondersteunt,  de Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA), die de internationale organisatie van de Amerika’s is en gespecialiseerd is in landbouw en welzijn op het platteland en het ministerie van Landbouw en Veeteelt van Costa Rica, met haar entiteit die verantwoordelijk is voor landbouwtechnische bijstand, INTA, Nationaal Instituut voor Landbouwtechnologie. Tot de lokale partners die bijdragen aan dit initiatief kunnen gerekend worden de Coöperatieve Vereniging Wi! Uma Fu Sranan, Gonini Development Foundation en de Federatie van Surinaamse Agrariers.

De initiële doelstelling van dit internationale samenwerkingsinitiatief, dat is begonnen met de intentie en wil tot samenwerking, zal gericht zijn op het verkrijgen van een zo groot mogelijke hoeveelheid plantmateriaal van hoogwaardige, cassaverassen zowel genetisch als fysiologisch en in de kortst mogelijke tijd, om de landbouwgemeenschappen van deze regio te helpen hun percelen te herbeplanten met cassave, en om hun veiligheid en voedselsoevereiniteit te herstellen die een voorouderlijke relatie heeft met dit gewas.

De voorzitter Wi! Uma Fu Sranan heeft woensdag 19 juli een persoonlijk onderhoud gehad met de internationale partners op het ministerie van Landbouw en Veeteelt in Costa Rica, waar de minister haar volledige ondersteuning heeft toegezegd. Tijdens dit bezoek heeft Tania Lieuw-A-Soe diverse verwerkingsfaciliteiten en cassave landbouwbedrijven mogen bezoeken in gezelschap van de directeur van Clayuca Bernardo Ospina.

(Foto bijschrift: Vlnr: directeur Inta Arturo Solorzano, directeur Clayuca Bernardo Ospina, voorzitter Wi! Uma Fu Sranan Tania Lieuw-A-Soe, minister LVV Costa Rica Rocio Valerio, voorzitter Roots&Tuber Kamer, Alberto Bonilla)

Federatie van Surinaamse Agrariers (FSA) 

error: Kopiëren mag niet!