Minister Ramadhin: “Het is altijd goed op voeding te letten en drinkwater uit te koken”

Het ministerie van Volksgezondheid is onlangs door kinderartsen gerapporteerd dat er op de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, een toename is van aanmeldingen en opnames van kinderen met koorts, braken en diarree. De redactie van Dagblad Suriname verneemt, dat er inmiddels twee jonge kinderen in het AZP overleden zijn aan de gevolgen hiervan. 

Volgens het ministerie is virale acute gastroenteritis of te wel buikgriep een infectie van de maag en darmen dat veroorzaakt wordt door een virus.

“Besmetting ontstaat vaak doordat de handen niet of niet goed gewassen zijn, nadat men met braaksel of diarree in contact is gekomen. Binnen één tot drie dagen kunnen de buikgriepverschijnselen optreden. Dit kan enkele dagen tot zelfs twee weken duren”, aldus het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht. 

Verder in het persbericht worden de verschijnselen en de alarmsignalen belicht. Daarbij wordt aangegeven, dat vooral kinderen jonger dan twee jaar snel kunnen uitdrogen. Het advies is daarom ook “laat uw kind veel drinken”. Bij kans op uitdroging wordt de ORS-oplossing aanbevolen. Bij ernstige uitdroging zal een infuus nodig zijn. 

Het is te merken, dat er enige paniek in de samenleving is uitgebroken, nadat er jonge kinderen overleden zijn. Op social media deelt men veelal adviezen met elkaar om erger te voorkomen. Mensen vragen zich ook af, of ze op hun voeding moeten letten en of ze hun drinkwater moeten uitkoken, om te voorkomen dat hun gezin of kinderen besmet raken met het virus.

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, zegt in een reactie: “Het is altijd goed om op de voeding te letten, altijd hygiënisch bereid, veel groente en fruit. Drinkwater mag uitgekookt worden, dat is altijd een goede aanbeveling.”

Aan de minister werd verder gevraagd of een specifieke leeftijdsgroep wordt getroffen door het virus. Hierop zegt Ramadhin, dat men bezig is met een analyse hiervan. 

De redactie van Dagblad Suriname heeft de directrice van het AZP, Claudia Redan, benaderd met de vraag, hoe zij er tegenover staat, dat men het AZP de schuld geeft van het overlijden van de jonge kinderen. De directrice was vooralsnog niet bereikbaar voor een inhoudelijke reactie op deze kwestie.

SK

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM, laat maandag via onderstaand persbericht weten, dat de drinkwaterkwaliteit is gegarandeerd:

error: Kopiëren mag niet!