“Ze hebben mijn kindje doodgemaakt”

Suriname is de afgelopen dagen opgeschrikt door het overlijden van een paar zeer jonge kinderen, baby’s nog, in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Social media worden overstelpt met reacties en berichten over de recente sterfgevallen, de ontzetting en woede zijn groot. Er is veel kritiek op het AZP, maar het gaat hier feitelijk om een algehele falende gezondheidszorg in het land en het is betreurenswaardig en zeer ernstig dat die falende gezondheidszorg nu heeft geleid tot de dood van jonge kinderen.

Het Dagblad Suriname gaat hieronder in op twee tragische sterfgevallen.

De baby van de heer K.R werd 26 juli geboren in het Militair Hospitaal. Het kindje kwam al met 7 maanden ter wereld en alles ging heel prima met hem, vertelt K.R. in gesprek met Dagblad Suriname. Dezelfde avond werd het kindje vervoerd naar de couveuse afdeling van het AZP, waar het heel goed ging en er waren geen afwijkingen. “Mijn baby was gezond”, zegt K.R. “Elke dag kreeg hij bezoek van de moeder en mij.”  

Plotseling, na vier dagen, werd de vader gebeld door de kinderarts, dat het heel slecht ging met het kindje en dat het in een kritieke toestand verkeerde. Geschrokken vroeg K.R. de arts of alle benodigde apparaten wel waren gebruikt, om het kindje te laten leven. De arts beloofde dat zij alle moeite zouden doen om de prille baby in leven te houden. Het kindje had ook een tekort aan zuurstof, gaf de vader aan. Na vier tot vijf dagen zag de vader ook tekenen van uitdroging. Hij trok steeds weer aan de bel bij de arts, dat het kindje een tekort aan zuurstof had, maar de arts gaf telkens aan dat ze moeite maakten voor de baby. 

Niet kort daarna, werd de vader uitgenodigd voor een gesprek met de arts om de problemen (wat het kindje scheelde) op tafel te leggen. Eén van de problemen was dat de baby long- en nierproblemen had, omdat alles dat naar binnen werd gebracht gelijk weer naar buiten kwam. Besloten was het kindje te voeden via een infuus. 

“Alleen maar appen”

K.R. zag alleen achteruitgang van zijn jonge baby, hij zag slijm uit zijn mondje komen. Moeilijk was het zeker voor hem en de moeder, maar ze gaven niet op, er werd ook nog gebeden door enkele familieleden. Helaas was het te laat, de baby overleed en de ouders moesten afscheid nemen van de amper 7 maanden jonge baby. 

“Hij heeft heeft het niet gehaald en dat vind ik heel erg jammer”, zegt papa K.R.. “Nadat mijn kind werd opgenomen en naar de couveuse werd gebracht hebben ze niets meer met hem gedaan, ik heb dat zelf moeten meemaken, ze doen niets bij de afdeling, dan maar alleen appen en wachten op de middagploeg om over te nemen, verder is er ook niet genoeg zuurstof voor de kinderen”, aldus een rouwende vader.

1.5 jaar jonge Isabelle overlijdt…

Niet lang na dit trieste sterfgeval, werd Suriname opgeschrikt door de dood van het jonge meisje van 1,5 jaar, Isabelle (zie foto top), bekendgemaakt. In onderstaand relaas doet moeder Henna Vianen haar verhaal in gesprek met Dagblad Suriname. Ook is gebruik gemaakt, met toestemming van de moeder, van een interview met haar dat werd uitgezonden door D-TV Express. 

”Ze hebben mijn kindje dood gemaakt ”

Isabelle van der Leuv werd heel erg ziek en de ouders van dit kindje, Henna Vianen en partner, zijn naar een arts gegaan waar zij medicamenten hebben gekregen. De volgende dag werd de situatie erger en het meisje werd met spoed naar de Spoedeisende Hulp van het AZP gebracht. Daar aangekomen, gaf een arts aan dat er een lichte uitdroging had plaats gevonden. Na zeker meer dan een uur wachten, kwam er een arts met een nonchalant gedrag naar ze toe, en gaf alleen aan dat het kindje alleen water moest drinken, dan zou alles weer goed komen. De ouders van Isabelle kregen geen goed gevoel hierover, zij zagen dat het niet zo goed ging met hun kindje en dat zij infuus nodig zou hebben om het te overleven.

Na uren te hebben gesmeekt om het kindje aan een infuus te brengen, kwam zij plotseling in een kritieke toestand. Volgens de moeder van Isabelle, hebben zij haar kindje niet hebben laten leven, pas toen het kritisch werd kwamen er doctoren en er was op dat moment wel infuus. De ouders besloten om na 1.5 uur van pompen en infuus het op te geven. 

Onderzoek

Een team van het ministerie van Volksgezondheid is begonnen met het onderzoek naar de dood van Isabelle en zal zo spoedig mogelijk rapporteren aan de minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin. De minister is inmiddels op bezoek geweest bij bij de ouders van Isabelle en heeft aangegeven dat zij gelijk aan de slag zijn gegaan met een onderzoek en heeft ook met de directrice van het AZP een gesprek gehad. De minister geeft aan, dat er al een analyse is opgesteld en dat wordt nagevraagd wie er bij waren. Minister Ramadhin kan nu niet meer doen, dan te wachten op het resultaat van het onderzoek.

Of dit onderzoek aanleiding is om de sterfgevallen van andere jongere kinderen in het AZP te onderzoeken is niet duidelijk.

CB

error: Kopiëren mag niet!