“Vrouwen kiezen tegenwoordig eerder voor flesvoeding”

Hoe kan de bewustwording voor borstvoeding vergroot worden?

Van 1 tot 7 augustus is het Wereld Borstvoedingsweek. De Wereld Borstvoedingsweek is gestart in 1992 en heeft als doel het bewustzijn rondom borstvoeding te vergroten. Ook in Suriname wordt bijzondere aandacht besteedt aan de borstvoedingsweek.

Onder de slogan “Bobi merki moro bun gi yu baby” heeft het ministerie van Volksgezondheid de borstvoedingsweek gelanceerd op 1 augustus. Het thema voor dit jaar is “Step up for breastfeeding, Educate and Support”. 

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat borstvoeding gezonder is dan flesvoeding. Zo zouden infecties van het maag-darmkanaal, middenoorontsteking, overgewicht en hoge bloeddruk minder voorkomen bij kinderen die borstvoeding hebben gehad. Onderzoek toont verder aan, dat borstvoeding de intellectuele en motorische ontwikkeling van het kind verbetert. Daarnaast beschermt borstvoeding mogelijk tegen de ziekte van crohn, atopie, diabetes en leukemie. 

Kiezen vrouwen in Suriname eerder voor borstvoeding of juist flesvoeding?

Aan Suze Holband, verpleegkundig directeur van het ’s Lands Hospitaal en voorzitter van de Commissie Babyvoeding, werd gevraagd of zij merkt dat vrouwen eerder kiezen voor borstvoeding of juist flesvoeding. Hierop zegt Holband, dat vrouwen tegenwoordig eerder kiezen voor flesvoeding dan voor borstvoeding. De redenen zijn volgens haar divers. 

“Het is gemakkelijker voor hen om de flesvoeding te geven, andere vinden bijvoorbeeld dat hun borsten gaan hangen, andere moeten direct weer aan het werk of hebben geen plek waar zij veilig borstvoeding kunnen geven. Ik merk dus wel dat er meer mensen zijn die flesvoeding geven”, stelt Holband.

Wat betreft de voordelen van borstvoeding geeft Holband aan, dat de ‘bonding’ tussen moeder en baby erg van belang is. “Dat krijg je bij borstvoeding. Dit wordt weggenomen bij het geven van flesvoeding, maar ook de kaakontwikkeling, de stand van de tandjes, enzovoorts.” 

Hoe kan de bewustwording voor het geven van borstvoeding vergroot worden?

“Dit begint al lang voordat vrouwen zwanger zijn. Vanaf wanneer ze plannen om een kindje te krijgen moet daarover gepraat worden en niet alleen in een privé setting”, stelt Holband.

Volgens haar moeten er maatschappelijke discussies gevoerd worden die moeten zorgen voor de acceptatie van borstvoeding. Zaken zoals, ‘hoe veilig zijn vrouwen als ze ergens in gezelschap zitten en hun kindje aan tafel willen leggen om de borst te kunnen geven? Hoe veilig zijn vrouwen op het werkplek om voeding voor de baby te kolven en op te slaan, zodat het kind dat thuis kan krijgen?’

Daarnaast geeft Holband aan, dat het ook van belang is dat moeders gezond zijn, “want een ongezonde moeder zal niet in staat zijn om optimaal borstvoeding te geven”.  

SK

error: Kopiëren mag niet!