Actoren valutamarkt bespreken maatregelen voor koersstabilisatie

Een platform bestaande uit de belangrijkste actoren op de valutamarkt is gisteren bijeen geweest ter bespreking van korte- en lange termijn maatregelen voor koersstabilisatie. De maatregelen zullen volgende week voorgelegd worden aan president Chandrikapersad Santokhi ter implementatie. 

De te nemen maatregelen zullen voornamelijk gericht zijn op het wegnemen van alle factoren die van invloed zijn op de koersstijgingen op de valutamarkt. Een spoedige hervatting van geldverschepingen naar het buitenland wordt als essentieel gezien voor de koersstabilisatie.

Een gegarandeerde beschikbaarstelling van US dollars ten behoeve van de import van brandstof zal ook ervoor zorgen de druk op de wisselkoers wordt weggenomen. Brandstofdollars worden sinds de recente perikelen rond de import van brandstof voorzien vanuit de hoek van goudexporteurs. Een deel van de exportopbrengsten van goud zal voortaan gereserveerd worden voor de import van brandstof. 

In het platform, dat maatregelen moet voorstellen ter stabilisering van de wisselkoers, zitten onder andere vertegenwoordigd de Vereniging van Cambiohouders, de Bankiersvereniging, de Centrale Bank van Suriname, de ministeries van Financiën en Planning en Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, de levensmiddelen importeurs en de VSB (Vereniging Surinaams Bedrijfsleven). Het platform is een uitvloeisel van de bespreking die president Santokhi afgelopen donderdag op zijn kabinet had met diverse actoren ter beteugeling van de wisselkoers op de valutamarkt.

Koersontwikkelingen

Tijdens deze bespreking kwamen zaken aan de orde die van invloed zijn op de koersontwikkelingen zoals die zich in de afgelopen periode voordoen. Zo is onder andere ter sprake gekomen de afschaffing van de 4% stortingsfee door de banken. Hoewel goed bedoeld, is volgens menigeen niet voldoende nagedacht over de “timing” en mogelijke effecten. Doordat de stortingsfee kwam weg te vallen ontstond er een toenemende vraag naar cash US dollar, met als gevolg een opwaartse druk op de koers. Een ander fenomeen dat de zwarte markt voedt is de transport van Euro’s middels koeriers naar Miami, de VS. De Euro’s worden daar in US dollars omgewisseld om vervolgens op de zwarte valutamarkt in Suriname te belanden.

Volgens een regeling van de Deviezencommissie mag men per keer een bedrag tot Euro 50.000 zonder vergunning meenemen. Volgens bekomen informatie wordt op deze manier maandelijks een bedrag van Euro 17 miljoen geëxporteerd om in de VS omgewisseld te worden. De situatie is zelfs zo, dat men ‘s morgens naar Miami vertrekt om ‘s avonds alweer terug te keren. De Euro-exporten dienen volgens menigeen aan banden gelegd te worden.

SS

error: Kopiëren mag niet!