Kwakoegron wil meer betrokkenheid van dc Brokopondo

De gemeenschap van het dorp Kwakoegron aan de Saramaccarivier wil dat districtscommissaris (dc) Ludwig Mendelzoon van Brokopondo zich meer betrokken voelt bij de diverse ontwikkelingsissues van het dorp. Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) maakte woensdag 3 augustus samen met de dc een doorreis naar het dorp Nieuw Jakobkondre, met een tussenstop te Kwakoegron. De gemeenschap was overigens zeer enthousiast om de eerste minister van Matawai afkomst te verwelkomen. 

De dorpsbewoners hebben spontaan de ontwikkelingsvraagstukken waarmee ze te kampen hebben aan de minister voorgehouden. De slechte conditie van de laterietweg vanaf de afslag bij de weg naar Apoera alsook adequaat vrachttransport naar de stad.

De bestuursambtenaren hebben ook aangegeven, dat de kantoorfaciliteiten er niet over naar huis te schrijven zijn. Daarnaast ontberen ze de nodige materialen om het werk naar behoren te kunnen doen. De bestuursambtenaren zien ook graag, dat ROS wat sportattributen beschikbaar stelt ten behoeve van de plaatselijke jeugd. 

Vanuit de dorpsgemeenschap werd ook aangegeven dat de goudmijnmultinational IAmGold veel meer moet betekenen voor Kwakoegron in ontwikkelingsopzicht. Zij zijn ook van mening dat als zij echt vanuit het commissariaat van Brokopondo wordt betrokken bij de ontwikkelingsissues van hun dorp er veel meer kan worden bereikt.

De ROS-minister gaf aan dat zaken in het vervolg middels gezamenlijk overleg zullen worden aangepakt. Zo zal binnenkort de inrichting van een doorgangshuis ter hand worden genomen. Dc Mendelzoon belooft ook samen met de mensen te zullen werken aan de ontwikkeling van Kwakoegron.

Er zal binnenkort een vertegenwoordiger van Kwakoegron worden toegevoegd aan de onlangs opgerichte presidentiële werkgroep voor de ontwikkeling van Brokopondo.

error: Kopiëren mag niet!