Goed opletten bij aankoop van krabben

Overal worden krabben verkocht. Consumenten beschouwen krabben als een dier met weinig vlees, moeilijk om schoon te maken, maar uiteindelijk lekker als je het goed weet klaar te maken. De prijzen van krabben zijn verhoogd. De verkoop van krabben begint in de meeste gevallen bij een streng van tien tot twaalf krabben. Een jaar terug was die nog te vinden tussen SRD 75 en SRD 150, maar nu is het tussen SRD 300 en SRD 450 te vinden.

“Je kan van geluk spreken als je het voor SRD 250 vindt, maar over het algemeen zijn ze overal duur”, zegt een man in gesprek met Dagblad Suriname.

“De grootte van de krabben speelt een belangrijke rol, maar er komt altijd een extraatje van twee tot drie krabben bij. Als het gezin niet uit veel mensen bestaat kan men 5 tot 7 krabben kopen voor SRD 200, maar dat blijkt ook een voor de gekhouderij te zijn. Ik alleen kan 5 krabben eten in een keer, dan hoe staat het dan voor de rest van de dag?”  

Niet alle krabbenverkopers doen dagelijks of vast mee aan de verkoop. Denny geeft aan, dat hij alleenstaande vader is. Zodra het seizoen aanbreekt, helpt hij zijn vader en broer een handje bij de verkoop.

“Ik verdien zodoende een lekkers en er is zo ook meer kans dat de verkoop vlot gaat. Ik verkoop in de buurt en mijn vader en broer hebben hun verkoopstand op een andere locatie. Het is geen vast inkomen, maar ik ga iets moeten doen. Naast de bouw heb ik toch wat extra binnen”, zegt de alleenstaande vader. 

Een man die ook krabben verkoopt geeft aan dat er ook schoongemaakte krabben verkocht worden. De krabben zijn namelijk al gewassen, schoongemaakt en op ijs gezet. “Als koper moet jij wel goed opletten. Je hebt anderen die je benadelen. Als de schoongemaakte krabben te lang hebben gelegen, adviseer ik je het liever niet te kopen of als het niet op ijs is gezet. Als de verkoper aangeeft dat er geen ijs meer is, dan verkopen zij liever levende krabben. Het is handig levende krabben te kopen, dan maken zij het even schoon terwijl je wacht. De panklare krabben ga je toch weer even schoon moeten borstelen. Voor de mensen die geen tijd hebben en panklare krabben kopen, adviseer ik goed te kijken wat men koopt. Ik heb gevallen meegemaakt waarbij ik terug moest met mijn krabben, omdat ze een heel onaangename geur hadden. Ik kreeg gelukkig een andere schoongemaakte bak krabben aangeboden, maar besloot dan levende krabben te nemen”, zegt een burger.

“Ik heb betaald ervoor en als je je kinderen al hebt gezegd dat je krabben gaat maken, dan verwachten ze dat. Krabben eten wij niet vaak. Misschien twee keer per jaar.”

TM

error: Kopiëren mag niet!