Organic Movement lijkt het even genoeg te vinden na alleen een nationale dialoog te hebben bereikt

De Organic Movement lijkt het demonstreren iedere dag moe te zijn geworden, vooral nu de steun zienderogen de laatste dagen is afgenomen. De organisatie had maandagochtend voorlopig haar laatste protestactie bij het ministerie van Financiën en Planning aan de S.M. Jamaludinstraat in Paramaribo-Noord. Slechts enkele tientallen personen hadden de moeite genomen om de straat op te gaan.

Niet op de spits drijven

Een van de protestleiders, Raoul Hellings, kondigde dan ook aan, dat de Organic Movement tot nader order geen protestacties meer zal houden.

Wellicht heeft de organisatie het organische licht gezien en ziet ze in, dat ze met de protesten van de afgelopen dagen feitelijk weinig heeft bereikt. Van de maar liefst tien gestelde eisen aan de regering Santokhi-Brunswijk is er nauwelijks eentje ingewilligd. Dan kun je het als organisatie wel op de spits gaan drijven en tegen beter weten in constant maar de straat op blijven gaan, maar de protesten zetten geen zoden aan de beleids-dijk. Daarenboven was al zichtbaar dat de belangstelling vanuit de samenleving om deel te nemen aan de protesten aan het afnemen was.

Weinig vernieuwend

De Organic Movement was dan ook weinig vernieuwend, laat staan inspirerend. Geleid door vooral twee leden van het Korps Politie Suriname, een verstokte oud-activiste die het stof van haarzelf had afgeveegd en een welbespraakte ‘hennep-man’, was het begin van hun strijd veelbelovend. Maar, nu kan gesteld worden dat de aanpak verkeerd is geweest. Te simplistisch en te uit-de-oude-doos: de straat op gaan met een paar kartonnen protestbordjes vol gekalkt met slecht geschreven kort-door-de-bocht leuzen, een paar vlaggen, veel paraplu’s en vooral veel geschreeuw, soms bij het hysterische af. Ageren tegen het regeringsbeleid, constant maar benadrukken dat je als organisatie niet wil dat de regering opstapt en met onrealistische eisen proberen de regering voor je eigen karretje te spannen.

Eisen die op de dag dat ze werden gesteld, binnen 48 uur hadden moeten zijn ingewilligd. Daaruit bleek al snel, dat de organisatie totaal onbekend is met hoe beleid wordt gevormd en uitgevoerd. Als je geen kaas hebt gegeten van beleidsvorming en politiekvoering blijf er dan verre van en maak jezelf als organisatie niet ongeloofwaardig. Een regering, die de strop van het IMF – Internationaal Monetair Fonds – rond de hals heeft, kan natuurlijk niet binnen 48 uur een gezondheidszorg en het gehele onderwijs op de rails zetten. 

Ondoordacht

Overigens was het ook wat ondoordacht door de kar van de Organic Movement te laten voortslepen door vooral twee leden van de politie, oud bestuursleden en tegenwoordig adviseurs van de Surinaamse Politiebond. Twee mannen die lak bleken te hebben aan eigen regelgeving binnen hun korps, gebruik maakten van dienstvoertuigen tijdens de protestacties en de straat op gingen om te demonstreren tegen beleid, dat zij nota bene zelf moeten uitvoeren.

Vergeet ook niet, dat beide heren deelnamen aan openbare orde verstorende protesten, terwijl zij juist de openbare orde zouden moeten handhaven. Mogelijk speelden op de achtergrond ook dubbele, politiek gelieerde agenda’s, mee, terwijl steeds met klem werd benadrukt door een actieleider dat geen enkele partij politieke bemoeienis zou worden geaccepteerd. Het waren immers protesten van en door burgers, zo wordt beweerd. Maar, diezelfde actieleiders maakten wel gebruik van een zogenoemde ‘sound-podiumtruck’ die na afloop netjes werd geparkeerd in een onderkomen van een politieke partij in Paramaribo-Noord. Foto’s van die – geparkeerde – truck gingen snel viraal op social media. Het ‘gedoe’ in diverse – social – media rond en over beide dienders, leidde af van het hoe en waarom van de straatprotesten. De camera’s en microfoons waren teveel gericht op die twee heren.

Eind vorige week kondigde Organic Movement al een pauze in. Zo werd afgelopen vrijdag niet gedemonstreerd, omdat die dag in hoger beroep het 8 decemberstrafproces verder werd behandeld bij het Hof van Justitie en de organisatie kennelijk geen ‘confrontatie’ wilde met de politieke partij van de hoofdverdachte in dat proces. Gedurende het weekeinde bleef het rustig, tot de actie maandagochtend bij het ministerie van Financiën en Planning. Maar, dat werd een farce en eindigde dan ook met de mededeling van Raoul Hellings dat de Organic Movement voorlopig even niet meer de straat op gaat.

Evalueren van het gevoerde actie’beleid’…..

Het enige wat die organisatie met de protesten heeft weten te bereiken is, dat de regering voorzichtig enigszins overstag is gegaan en gaat beginnen met een zogenaamde ‘nationale dialoog’. Maar, of dat voldoende is voor de heren en dames activisten van de Organic Movement om zich even wat gedeisd te houden, zal de komende dagen moeten blijken. In ieder geval doen ze er verstandig aan om de afgelopen dagen goed te evalueren en wellicht tot de conclusie te komen, dat een ander actiebeleid wenselijk is. Immers, het tot maandagochtend gevoerde actiebeleid blijkt weinig succesvol te zijn geweest. 

Ga aan tafel, ga die dialoog aan

Tja, beleid ontwikkelen en uitvoeren is niet iets van je doet van de ene op de andere dag, dat heeft Organic Movement mogelijk nu zelf ervaren. Dat vergt tijd en een gedegen voorbereiding. Niet zomaar de straat opgaan om wat te lopen schreeuwen en meteen met een onrealistisch, ondoordacht eisenpakket op de proppen te komen. 

Ga nu aan tafel met de regering, ga die nationale dialoog mede vorm geven, laten de actieleiders van de Organic Movement blijken, niet alleen schreeuwers zijn, maar ook dermate deskundig en onderlegd en volwassen genoeg zijn om op niveau met de regering de dialoog aan te gaan om uiteindelijk te kunnen komen tot verandering van regeringsbeleid. Dat is immers wat de Organic Movement wil en lukt dat niet via de straat, dan maar via een (nationale) dialoog.

PK

error: Kopiëren mag niet!