Mammiaans wordt overal ter wereld gesproken

“Dit kan bij een baby niet voor taalachterstand zorgen”

Velen zullen waarschijnlijk nog nooit van het woord ‘mammiaans’ gehoord hebben. Wat betekent mammiaans precies? Dit is de babytaal die (kersverse) ouders in eerste instantie vaak onbewust gaan spreken tegen hun (pasgeboren) baby.

Een onderzoek van de Harvard Universiteit (Verenigde Staten) wijst uit, dat overal ter wereld mammiaans wordt gesproken. Het onderzoek toont aan, dat ouders over de hele wereld op dezelfde manier tegen hun kinderen praten, bijvoorbeeld om ze te troosten, blij te maken of hun aandacht te trekken.

Waarom spreken ouders mammiaans tegen hun kinderen?

“Mammiaans is op een hogere toon en sneller dan normaal praten tegen een baby (ach toetietoetie bijvoorbeeld). Dit is iets wat bijna als vanzelf gebeurd en overal ter wereld, dus het lijkt aangeboren te zijn. Ouders, maar ook oudere kinderen doen het automatisch bij een kleine baby. Op deze manier krijgen ze de aandacht van de baby”, zegt psycholoog Suzanne Pelgrim, in een gesprek met Dagblad Suriname.

Wat voor effect heeft dit op kinderen?

In Suriname zegt men vaak ‘praat niet met dat kind in babytaal, dat is slecht voor zijn of haar taalontwikkeling’. Aan Pelgrim werd daarom gevraagd wat voor effect mammiaans heeft op de ontwikkeling van kinderen en of dit voor taalachterstanden kan zorgen. Hierop zegt zij, dat dit het begin is van leren praten, zodat een baby interesse krijgt voor taal en communicatie. 

“Tot ongeveer een half jaar is brabbelen meer een motorisch proces, vanaf 10 maanden kan een kindje zijn eerste woordjes gaan zeggen. Dan wordt het wel belangrijk voor de taalontwikkeling om zoveel mogelijk taal aan te bieden (voorlezen, zingen, verhalen vertellen) en normaal te gaan praten tegen een kind. De meeste ouders doen dit vanzelf wel.”

Pelgrim geeft aan, dat het voor baby’s niet voor een taalachterstand kan zorgen, maar het geeft ze juist interesse voor de taal. “Als je het bij oudere kinderen blijft doen, kan het wel voor achterstanden zorgen. Onderzoek wees uit, dat als er meer en in langere zinnen gesproken wordt met een 2-jarig kind, deze ook een betere taalontwikkeling heeft.”

Zijn er taalachterstanden te merken bij jonge kinderen in Suriname?

Hierop antwoordt de psycholoog, dat zij veel jonge kinderen met taalproblemen ziet. Met diagnostiek proberen zij te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. “Ik heb het gevoel dat het na Covid-19 erger is geworden, maar we hebben geen cijfers van voor en na Covid”, aldus Pelgrim.

SK

error: Kopiëren mag niet!