Sluiten Palmentuin te paniekerig genomen besluit…, ook Waka Pasi niet bereikbaar

Het Korps Politie Suriname heeft woensdag 20 juli bekendgemaakt, dat uit veiligheidsoverwegingen de Palmentuin met ingang van woensdag 20 juli van 18.00 uur tot en met 07.00 uur iedere dag tot nader order gesloten zal zijn voor het publiek.

De politie en de overige veiligheidsdiensten staan in voor de veiligheid in Suriname, zo schreef het Korps Politie Suriname.

Het kan niet anders, of de maatregel is genomen uit vrees voor de mogelijke nachtelijke aanwezigheid van actievoerders die deze dagen de straat op gaan om te demonstreren tegen het beleid van de regering Santokhi-Brunswijk.

De actieleiders hadden bekendgemaakt, dat zij met ingang van donderdagmiddag half zes op het Onafhankelijkheidsplein zijn voor een “nachtprotest”. De demonstranten willen dus gaan overnachten op of rond het plein. Berichten melden, dat ze willen gaan bivakkeren met veldbedden en slaaptenten op locaties als het Kabinet van de President.

Die aankondiging heeft mogelijk geleid tot de overspannen en onnadenkende reactie vanuit de autoriteiten om de Palmentuin af te sluiten.

Maar, inmiddels is gebleken dat niet alleen de Palmentuin wordt dichtgegooid. Ook de gezellige uitgaansgelegenheid Waka Pasi blijkt te ‘s avonds  afgesloten. En zelfs zouden straten vanaf de Henck Arronstraat, de Grote Combeweg, Van Roseveltkade en Kleine Combeweg tot de omgeving van horecagelegenheid ’t Vat worden afgesloten.

Standhouders hebben inmiddels via de media laten weten woedend te zijn over deze gang van zaken. Ze vragen zich af waarom zij slachtoffer moeten worden van een mogelijke nachtelijke actievorm van de demonstranten. De standhouders hebben een punt. Het besluit om tot sluiting van de Palmentuin over te gaan is ook genomen zonder overleg met bijvoorbeeld Waka Pasi.

De sluiting van de Palmentuin en omgeving lijkt werkelijk wat overdreven en paniekerig te zijn. Waarom de Palmentuin en Waka Pasi en omliggende infrastructuur niet gewoon voor het publiek open houden? Dienders van het Korps Politie Suriname kunnen toch gewoon gaan surveilleren en de gang van zaken nauwlettend in de gaten houden? Nu derven de standhouders van Waka Pasi inkomsten die ze nergens kunnen gaan verhalen. Dat hebben de actievoerders toch ook niet gewild?

Het besluit om de Palmentuin te sluiten, voor onbepaalde tijd, creëert onnodig een extra gespannen sfeer. Het zou goed zijn wanneer de actievoerder zouden afzien van hun aangekondigde nachtelijke bivakkeer-acties, om daarmee niet Waka Pasi en anderen te duperen. Er is ongetwijfelde voldoende creatieve inborst onder de actieleiders om andere actievormen op tafel te gooien. 

PK

error: Kopiëren mag niet!