Gebouw 1790 staat er verlaten bij

Gelegen op het complex van het Fort Zeelandia zijn de ruïnes van Gebouw 1790. Dit gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als magazijn voor levensmiddelen ofwel ‘Magazijn van Vivres’.

Uit de vele bouwplannen die werden ingediend voor de bouw van dit magazijn werd uiteindelijk het plan van majoor J.G.R. Bohm gerealiseerd. Hij stelde onder andere voor, dat de tweede verdieping in plaats van hout, ook van steen gemaakt moest worden. Een stenen gebouw zou immers sneller gebouwd zijn en goedkoper zijn in onderhoud. Het magazijn bestond uit twee bouwlagen en was 45.75 meter bij 14.4 meter groot.

De lange zijde is gericht naar het Fort Zeelandia en in het midden stond er een rondbogige deur met daarboven een raam. Het gebouw kreeg de naam 1790, omdat dat het jaar is waarin de bouwwerkzaamheden werden afgerond.

Aan het eind van de 18e eeuw tot in de Tweede Wereldoorlog werden er militairen gehuisvest. Het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Economische Zaken hebben in de jaren daarna eveneens er in gezeten. Het gebouw brandde in 1990 geheel af, slechts de muren bleven over, aldus de De Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES). De SGES is een non profit organisatie die valt onder het Directoraat Cultuur van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Vooralsnog zijn er geen plannen om het gebouw te restaureren.

Reactie Boucke en PURP

“Het was een prachtig pand. En de muren staan er nog. Zou mooi zijn als ze deze ook zouden herbouwen in de oude stijl. Het historische deel van Paramaribo is zo uniek, dat moet je in die stijl houden. Prachtig wat ze gedaan hebben met de panden aan het begin van de Arronstraat”,  aldus het Nederlandse D’66 Tweede Kamerlid Raoul Boucke. Hij is van Surinaamse komaf en maakt zich geregeld sterk voor sociaal maatschappelijke kwesties in Suriname.

Het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP) is een door de IDB gefinancierd programma dat is opgezet om bij te dragen aan de sociaal-economische revitalisering van het historische centrum van Paramaribo en het behoud van het gebouwde erfgoed. Inmiddels is het oud parlementsgebouw aan de Henck Arronstraat volledig herbouwd. Ook enkele andere panden en de Waterkant krijgen in de komende periode een grote upgrade.

error: Kopiëren mag niet!