Agressieve en ruwe taferelen bij actie tegen regering

Protestactie anders dan voorheen 

Honderden mensen hebben maandag geprotesteerd tegen het beleid van de regering. Onder aanvoering van exponenten van de Surinaamse Politiebond, waaronder Raoul Hellings en Sergio Gentle, maar ook anderen zoals Maisha Neus, Stephano Biervliet en Curtis Hofwijks, is agressief geprotesteerd voor het Kabinet van de President, de Nationale Assemblee en op het Onafhankelijkheidsplein. 

De mensen waren enorm verhit en er werd “Weg met Chan!” geschreeuwd. De actie had een hele agressief karakter en er werd zelfs geprobeerd om  het Kabinetsgebouw te bestormen. De veiligheidsinstanties waren in grote getallen aanwezig. Tientallen gewapende agenten en militairen hielden de wacht.  

Stijgende prijzen 

Directe aanleiding voor het protest is het reçu schandaal bij het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname. Maar ook de oplopende kosten van het levensonderhoud en benzine waren voor velen een breekpunt. 

Vele gewone burgers hebben gehoor gegeven aan de oproep van onder andere Hellings en Gentle. Vele zorgverleners en leerkrachten waren op de been. Er is veel ontevredenheid over het beleid van de regering. Ook is men volgens de demonstranten, het zat dat beloftes niet worden nagekomen. Men is de almaar stijgende prijzen van producten in de winkels, benzine, nutsvoorzieningen en huishuur meer dan zat. Het benoemingenbeleid werd ook sterk afgekeurd. 

Racistische uitlatingen 

Raoul Hellings, een van de drijvende krachten achter het protest, schreef eerder op Facebook, dat er geen racisme toegestaan zou worden. Desondanks werden door de verslaggeving van Dagblad Suriname veel racistische en denigrerende uitlatingen geconstateerd. Protestanten lieten zich sterk racistisch uit over onder andere de etniciteit van de president alsook de vicepresident. Hellings stelde al eerder, dat dat niet toegelaten zoi worden. Hij schreef; “We won’t tolerate racism during this event. By no means. Het is geen rassenstrijd die wij voeren. We richten ons tot de politici.” Aan het begin van de actie maandag stelde hij dit ook al.

Suriname moet wakker worden

Hellings schreef ook op Facebook; “Surinamers moeten eens goed wakker worden. Er is meer in het leven te halen dan de bevrediging van fysiologische behoeften. Niemand moet u wijsmaken dat het een zegen is om dagelijks een bordje eten te kunnen krijgen. Waarom moet ik inleveren, terwijl de leiders op mijn kosten royaal leven en om de haverklap het vliegtuig pakken om naar het buitenland te gaan voor allerlei nietszeggende reisjes? We kunnen veel meer, en verdienen veel beter dan dit. Make a change and be that change.” 

Sherwin Valies stelde: “Het signaal is voor de eerste dag door nieuwe leiders gegeven. Niemand van de regering heeft de beleefdheid opgebracht om te komen luisteren. Morgen dag 2. Oen ab langa blo.”

error: Kopiëren mag niet!