Consumenten noch bedrijven gediend

Geen enkel land valt met een minderwaardigheidscomplex te regeren. Want als je niet van dansen houdt, zal men je net een aap leren dansen. Men gaat dan dansen, maar het zal niet op maat zijn. En dan zal men je ontiegelijk belachelijk maken en heeft men je gehad waar men jouw wilde hebben. We zien dat veel dingen in het land die goed lijken, lijken te gaan richting succes en vooruitgang mislukken. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat de coalitie niet de baas is over haar eigen agenda. Men doet, maar men laat zich ook leiden door de gevoelens van de oppositie die nog steeds beschikt over een goed mediateam.

Uiteindelijk gaan projecten niet door, investeerders worden uit het land geweerd. Niet Suriname heeft voordeel eraan, maar het is goed voor de oppositie. Die hoeft niet eens reclame te maken, haar werk wordt gedaan door de oppositie zelf. 

Zo zijn de stroomtarieven geldende per juni 2022 bekend gemaakt.

De verhoging van de stroomtarieven in juni is 15% en in oktober van dit jaar weer met 10%. De Energie Autoriteit moet een controlerende taak hebben, maar wat precies ze zullen controleren is niet bekend. Heel opvallend is, dat de doorlichting van de EBS nooit is gekomen. Het is opvallend dat steeds mensen vanuit de top van de EBS, die onderdeel zijn geweest van het foute systeem, om de beurt op de schoot van de regering zitten. Er zijn meerdere rapporten geschreven die een doorlichting van de EBS rechtvaardigen.

Die doorlichting moet eerst komen voordat men over zou moeten gaan tot het verhogen van energietarieven. We zien dat de regering de durf niet heeft voor de doorlichting. Over het algemeen gebeurt dat als het tegengehouden wordt door mensen die adviezen geven. Ook de levering van de generatoren en materialen die ver boven de normale prijs zijn aangekocht, zijn nu in de doofpot. De verhoging van de prijzen van EBS zijn dus geen onderdeel van een plan om het bedrijf gezond te maken, het is alleen onderdeel van een plan om het ongezond systeem voort te zetten. 

De arme bevolking die minimumlonen verdient, betaalt het gelag. De vraag rijst inderdaad hoe het komt dat de doorlichting niet van de grond komt. Het kan allemaal ook te maken hebben met politieke ingangen die actoren hebben in het politiek systeem waaronder ook verziekingssponsoren. Wij menen dat het volksbedrog is als beweerd wordt dat zogenaamde de armen minder betalen. De verhoogde prijzen die zullen ontstaan door de verhoging van de stroomprijzen krijgen ze toch door hun keel gedrukt in de vorm van de winkelprijzen en voor de diensten waarvoor ze moeten betalen. Vanuit vooral de kleine bedrijven is er ook veel bezwaar. De middelgrote en kleine en ook de microbedrijven werken nu letterlijk om hun stroomrekening te betalen met wat ze verdienen. 

De huidige regering heeft campagnes gevoerd op schandalen van de vorige regering. Er is geen klaarheid gebracht in deze schandalen en is er nog geen duidelijkheid hoe miljarden uit ons staatskas is verdwenen. Hieromtrent is ook geen technische hulp gevraagd aan landen die de capaciteit wel hebben van financieel rechercheren. Maar, ook onder de huidige regering zijn er schandalen, zoals laatst waar de regering met staatsmiddelen grond voor een selecte groep heeft gekocht. De eigenaren komen niet open en bloot naar voren, maar verschuilen zich achter allerlei stichtingen. De namen zijn achteraf bekend geworden door navorsers die buiten Suriname wonen en werken, maar er is geen reactie gekomen van de Surinaamse regering. Er is corruptie en het volk betaalt daarvoor, terwijl die zwaar gebukt gaat onder hoge prijzen, van niet te vergeten ook van brandstof. Het systeem zit nu vast en is dat omdat iedereen die wat zou kunnen doen, op een betaalrol zit en in ruil daarvoor zijn mond moet houden?

We willen hier ook aandacht besteden aan de meldingsplicht welke door de regering is bekendgemaakt voor goederen. Dit beleid van het steeds melden wordt als business onvriendelijk beleid ervaren door de ondernemers. De regering denkt hiermee prijzen onder controle te brengen, maar dat is gebaseerd op een misvatting. Dit gebeurt alleen nog in communistische staten of landen met een autoritair militair bewind.

De nadruk moet in de moderne economie meer gaan liggen op de marktwerking. De regering moet efficiënte marktwerking bevorderen in plaats van het model van ‘policing the system’ te kiezen. Dit soort maatregelen worden alleen genomen als men in paniek is en niet weet hoe verder te gaan. Sommige bedrijven hebben honderden items. Een klein moertje is al een item. Met het systeem van policing is het nooit gelukt, omdat op den duur er niet genoeg mensen zullen zijn om alle zaken te gaan controleren. Wat bevorderd moet worden is de ease of doing business. Dat zal ertoe leiden dat er gezonde concurrentie ontstaat en dat zal vanzelf zorgen voor de nivellering van prijzen.

Voor de ease of doing business is er nog een heleboel werk te doen en het zal beginnen met een hele hoop wetgeving die nog moet worden gewijzigd. Dat zou al in kaart zijn gebracht, maar nu zal het proces moeten worden gestart om alles af te ronden.

error: Kopiëren mag niet!