Na sa joe sai joe sa mai

We hebben in het verleden gezien dat de hr Bouterse de wapens heeft opgepakt en het volk van Suriname de oorlog heeft verklaard. We hebben gezien dat hij is berecht en bekend stond als een veroordeelde crimineel. We hebben gezien dat, ondanks de vele smetten op zijn naam, het volk van Suriname toch massaal op hem heeft gestemd en zo’n man als president heeft geaccepteerd. Ook hebben we gezien en gehoord dat hij vaak bedreigingen heeft geuit. Ook toen hij president af was, bleef hij bedreigingen uiten. Tijdens zijn bewind, is dit land in een economische crisis beland. We hebben de boobytraps gezien die hij voor de nieuwe regering heeft gezet om ze het regeren zo moeilijk mogelijk te maken.

Niet alleen de regering maar ook het volk leed en lijdt nog steeds onder de boobytraps. De onderwereld heeft voet aan wal gezet in de Surinaamse samenleving en er zijn wapens in omloop. Hij is veroordeeld tot 20 jaar cel en nog steeds niet opgepakt omdat de rechtsstaat wordt geïntimideerd door de wapens die de samenleving terroriseren. Toch wordt deze man door Surinamers ondersteund.                                                                                 

Wat zegt dat over het Surinaamse volk?

Ook de heer Brunswijk staat bekend als een veroordeelde crimineel. Ook hij heeft de wapens opgepakt en vele slachtoffers gemaakt in het binnenland. We hebben gezien dat hij dorpen heeft omgekocht om stemmen te kopen tijdens de laatste verkiezingen. Toen hij luid verkondigde dat hij vp wilde worden, heeft het volk niet geprotesteerd. In de twee jaren als VP heeft hij maar al te vaak blunders gemaakt. Zijn gedrag was niet correct. Ook hij uit bedreigingen naar het volk toe.                        

Beide mannen hebben duidelijk niet het niveau om te communiceren of tot fatsoenlijk overleg. Ze kennen alleen de taal van bedreigingen en oorlog. Beide mannen hebben de goede naam van Suriname internationaal te grabbel gegooid. Als een volk zo iemand als leidinggevende accepteert, wat zegt dat dan over het volk?  It is easier to fool people, than it is to convince them that they have been fooled.

Mensen klagen liever over het gedrag van de crimineel dan zich af te vragen waarom ze hem gehoorzamen. Met de regelmaat van de klok wordt er geklaagd en kritiek geuit over het gedrag van deze mannen. Met klagen komen we er niet, we kunnen beter de hand in eigen boezem steken en eerlijk toegeven dat we dit zelf over ons hebben afgeroepen. Een volk dat een crimineel als leidinggevende accepteert, moet ook crimineel gedrag verwachten. Als we fatsoen op de troon willen, moeten we eerst onderscheid leren maken tussen vloermensen en plafondmensen. We kunnen niet eerst vloergedrag accepteren en plafondgedrag verwachten. Na sa joe sai joe sa mai.

Mensen die denken dat ze met dreigende taal anderen kunnen intimideren, zijn meelijwekkend daar ze het niveau van fatsoenlijk communiceren nog niet beheersen en misschien nooit zullen beheersen. Het helpt dus niet om zulke mensen te wijzen op de wet. Ze kunnen misschien die wet niet eens lezen dus nog minder begrijpen. Maar waar deze mensen het meest bekend om staan, is respectloos en gewetenloos gedrag. Het volk wordt gewetenloos gebruikt en daarna genegeerd. When Greed is there nobody is worried about their soul. 

Nog erger is dat al dit wangedrag wel wordt opgemerkt en genoteerd, maar verder wordt er niets mee gedaan. Dat is voor zo’n figuur aanleiding om de ingeslagen weg te blijven bewandelen. Bij de volgende verkiezing herhaalt dit gedrag zich van, glimlachen, paaien en mooie beloften doen. Het volk trapt erin en wordt weer op datzelfde wangedrag getrakteerd. Wat zegt dat over het Surinaamse volk? It is not the shoes you wear, but the steps you take that matter.

Er wordt kritiek geleverd op de heer Bee omdat hij bij de ABOP-meeting aanwezig was. Ik denk dat deze kritiek misschien voorbarig en zelfs onterecht is. Men moet zich eerst afvragen met welke pet op de heer Bee daar zat. Zat hij bij de meeting als voorzitter van de DNA of als lid van de partij. Heeft hij de uitspraken van Brunswijk ondersteund of ze alleen maar aangehoord? Die vragen kan alleen de heer Bee beantwoorden. De president voer begin dit jaar in hetzelfde schuitje. Toen hij in Nederland een meeting van de VHP bijwoonde, rees ook de vraag of hij een uitspraak daar deed als president of als partijvoorzitter. Men mag niet oordelen en veroordelen voordat men over de juiste feiten beschikt. En de beste manier om aan die antwoorden te komen is de betreffende persoon rechtstreek die vraag te stellen.

Het wordt tijd dat er een mindshift plaatsvindt bij de Surinamer en die verandering moet bij ons zelf beginnen. Change the mind, and decency will end up following you. Er moeten weer normen en waarden in de samenleving worden gemanifesteerd, zodat Suriname bevolkt zal worden door fatsoen. En een fatsoenlijk volk zal altijd automatisch een integere leider kiezen.                                                                                         

Beste mensen ons geliefde land zal niet worden vernietigd door mensen die dreigen, stelen en corrupt zijn, maar door hen die al dit kwaad aanschouwen maar er niets tegen doen. Bouwen aan een fatsoenlijk land, ligt in onze eigen handen.                                                 

We don’t drown by falling into troubled water, we drown by staying there.”

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!