Japanse oud-premier Abe (67) doodgeschoten

De voormalige Japanse minister-president Shinzo Abe is vrijdag overleden nadat hij werd neergeschoten toen hij een speech hield tijdens een politiek evenement in de stad Nara. Een schutter, een man van 41, is aangehouden.

De politicus hield een toespraak tijdens een campagnebijeenkomst voorafgaande aan de Senaatsverkiezingen die zondag worden gehouden, toen er volgens de Japanse omroep NHK en persbureau Kyodo rond half 12 lokale tijd schoten te horen waren. 

De 67-jarige Abe zakte in elkaar en bloedde uit zijn nek, vertelde een bron van Abe’s regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) aan het persbureau Jiji. Hij werd vervolgens in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.

De politicus toonde geen teken van leven toen hij in het ziekenhuis arriveerde, zo maakte een arts tijdens een persconferentie bekend. Hij had diepe wonden opgelopen en bloedde hevig. Er werd nog bloed toegediend, maar medische hulp mocht niet meer baten. Abe overleed om 17.03 uur (lokale tijd).

Op beelden is het moment vastgelegd waarop de vermeende schutter wordt overmeesterd. Verschillende lokale media meldden dat de politicus van achteren lijkt te zijn neergeschoten. Hij zou zijn geraakt in zijn linkerborst en in zijn nek.

De Japanse premier Fumio Kishida heeft zijn verkiezingscampagne inmiddels afgebroken en is op weg naar hoofdstad Tokio, berichten diverse lokale media. Zijn regering heeft een crisisteam geformeerd. Politieke partijen zijn gestopt met het voeren van campagne.

Premier Fumio Kishida zegt, dat er “nooit wordt toegegeven aan geweld” en de verkiezingscampagne daarom zaterdag wordt hervat. 

Japanse media melden, dat de dader een oud-militair is en dat hij schoten heeft gelost met een zelfgemaakt vuurwapen. Nieuwszender NHK berichtte, dat de man had verklaard niet blij te zijn met Abe en dat hij van plan was om hem te doden. Geweld tegen politici komt zelden voor in Japan, ook schietpartijen zijn zeldzaam in het land.

error: Kopiëren mag niet!