VN secretaris-generaal Guterres: ‘Hoop zaaien met mangroven’

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Antonio Guterres, trok zaterdag naar het strand te Weg naar Zee, waar hij de verwoestende gevolgen van de klimaatverandering kon zien die leidden tot kusterosie, overstromingen en zeespiegelstijging, zo bericht de VN over het bezoek.

Weg Naar Zee, een gemakkelijk toegankelijk kustgebied van ongeveer 10.000 hectare ten noordwesten van Paramaribo en een deel van de 386 kilometer van de voornamelijk modderige kustzone van Suriname, heeft geleden onder extreme erosie waardoor er geen zachte modder is, een geprefereerd foerageergebied voor kustvogels.

Sinds 2016 ondersteunt de VN de inspanningen van het land, geleid door academici en studenten, om het behoud, natuurlijk herstel en herstel van mangroven te vergroten. Een dergelijk project, geleid door de Anton de Kom Universiteit van Suriname, installeert sedimentvang structuren langs de kust en installaties om de schade te herstellen.

Terwijl hij langs de modderige kust liep met de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramchand Ramdin, plantte de heer Guterres een jonge mangroveboom, zo schrijft de VN (zie foto VN, UN Photo/Evan Schneider).

“Op de natuur gebaseerde oplossingen – zoals het behoud van mangroven, regenwouden en andere essentiële ecosystemen – zijn van vitaal belang. De wereld heeft meer van dergelijke initiatieven nodig’, zei hij tegen de aanwezige pers.

Eerder zei de secretaris-generaal dat mangroven een speciale betekenis voor hem hadden, omdat het eerste boek dat hij als kind las, ging over die winterharde, unieke heilzame bomen en struiken.

Mangroven spelen een essentiële rol in de strijd tegen klimaatverandering, omdat ze enorme hoeveelheden koolstof kunnen vastleggen en opslaan in hun wortels en zelfs in de bodem waarin ze groeien.

Ze zijn ook uiterst belangrijk voor onze kustomgevingen en habitats en verblijfplaats voor een breed scala aan soorten. Ze worden de ‘nieren van de kusten’ genoemd vanwege de rol die ze spelen in de nutriëntenkringloop in het kustmilieu.

PK/VN

error: Kopiëren mag niet!