Bersih Desa: Clean Up the World volgens de principes van het Javanisme

Volgens de Javaanse kalender zitten we nu in de maand Sela (donderdag 2 juni tot en met vrijdag 1 juli 2022). Deze maand staat in het teken van Bersih Desa; één van de bijzondere hoogtijdagen binnen het Javanisme.

De religieuze organisatie Pernatan Adat Jawa Sunaring Mulya Sejati Suriname “Javanisme” heeft deze bijzondere dienst gehouden bij de sanggar; het gebedshuis van de Javanisten.

Bersih Desa betekent vrij vertaald schoonmaken van het dorp en is een eeuwenoude Javaanse traditie.

Het doel ervan is om Ibu Bumi (Moeder Aarde) te danken voor haar vruchtbaarheid want ze stelt ons in de gelegenheid voedsel te verbouwen ten behoeve van de mens maar ook voor het geduld dat ze heeft ten opzichte van de mens; we lopen, we graven, maar erger nog we vervuilen haar. Kortom Zij is degene die leven schenkt aan alles dat leeft.

Het staat ook symbool voor reiniging van het lichaam, de ziel en de geest van de mens hetgeen gebeurt door te vasten en in gebed te gaan.

Een belangrijk onderdeel bij de viering van deze religieuze dag is de slametan; dankdienst, ter ere aan degene die leven schenkt; Ibu Bumi (Moeder Aarde).
Als mens maken wij gebruik van de aarde en er breekt een moment aan waarop wij teruggaan naar de aarde want van stof zijt gij gemaakt en tot stof zult gij wederkeren. 

De mens bestaat uit het microkosmische dat weer deel uitmaakt van het macro kosmische.

De vier elementen Vuur, Water, Wind en Aarde behoren tot het microkosmische waaruit de mens bestaat en deze maken dus weer deel uit van het Universum; het macro kosmische.

Deze vier elementen zijn in de gehele materiële wereld te vinden. Voorafgaand aan de slametan wordt het dorp of de woonomgeving schoongemaakt. Dit gebeurt middels de Gotong Royong gedachte. Gotong Royong houdt in het samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken maar in het bijzonder om de eenheid, sociale controle en saamhorigheid binnen een gemeenschap te bevorderen en in stand te houden. 

Al het vuil en rommel van het jaar ervoor wordt opgeruimd en verbrand.

Pernatan Adat Jawa Sunaring Mulya Sejati Suriname brengt op deze manier hulde en dank aan Ibu Bumi voor het feit dat Zij de mens voorziet van voedsel en alle andere nuttige zaken die Zij voortbrengt ten behoeve van de Mens.

Het is de visie en missie van Pernatan Adat Jawa Sunaring Mulya Sejati Suriname om een ieder te inspireren samen het vervuilen van de aarde tegen te gaan door deze schoon te maken en schoon te houden.

Pernatan Adat Jawa Sunaring Mulya Sejati

Jay Tjong A Tham

Secretaris

error: Kopiëren mag niet!