Suriname visumvrij toegankelijk

De regering heeft aan het begin van haar regeerperiode diverse beleidsprioriteiten gesteld, die zij nu met alle voortvarendheid aan het implementeren is, zoals visumliberalisatie. In oktober 2021 heeft de regering de visumplicht afgeschaft voor de Surinaamse diaspora en wel voor personen geboren in Suriname, maar die thans over een andere nationaliteit beschikken.

Op 30 juni is op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) verder inhoud gegeven aan het visumliberalisatieproces. Dit houdt in, de implementatie van de unilaterale visumafschaffing voor alle vreemdelingen, ongeacht hun nationaliteit, die afreizen naar Suriname voor toeristische doeleinden of familiebezoek. Direct hiermee samenhangend heeft de introductie van de Entry Fee plaatsgevonden. Beide versoepelingen gaan in per 1 juli. De lancering werd verricht door president Chandrikapersad Santokhi. 

Het staatshoofd heeft benadrukt, dat het voornaamste doel van deze unilaterale visumafschaffing voor alle nationaliteiten is om meer toeristen te interesseren om voor Suriname te kiezen als vakantiebestemming. “De logistieke barrières worden geminimaliseerd, dit zal positieve effecten hebben voor in het bijzonder de toerisme-industrie”, aldus president Santokhi. De introductie van de Entry Fee is om de inkomsten die Suriname uit visa en toeristenkaarten zal derven, op te vangen. Dus om directe ontvangsten voor de Staat te blijven genereren vanuit deze sector. 

President Santokhi heeft aangegeven, dat al voor de aanhoudende Corona-pandemie het minder plezierig was om te reizen, vanwege alle extra veiligheidsmaatregelen op de diverse internationale luchthavens na de beruchte 9/11 gebeurtenis. “De Covid-19-pandemie zette er een schepje bovenop. Denk aan de vele protocollen, die sinds kort nog in acht genomen moesten worden, hetgeen reizen tot een activiteit maakte die men slechts wilde ondernemen in noodzakelijke gevallen”, onderstreept het staatshoofd.

De regeringsleider geeft aan dat Suriname na het opheffen van de Covid-19-inreismaatregelen de gelegenheid heeft om hier adequaat op in te spelen. “Wij moeten de potentie doen uitgroeien tot een unieke vakantiebestemming in de regio.”

Het staatshoofd is zich ervan bewust dat de implementatie van deze maatregelen uitdagingen met zich zal meebrengen. “Periodieke evaluatie zal noodzakelijk zijn voor de nodige bijstelling. De komende periode zal het beleid van de regering zich verder richten op het faciliteren van het personenverkeer naar Suriname. Dit door luchtvaartoverkomsten aan te gaan en nieuwe vliegroutes voor Suriname te identificeren”, aldus president Santokhi. Het staatshoofd heeft stakeholders opgeroepen om in te spelen op de vele spin-off effecten die gepaard zullen gaan met de maatregelen. 

De unilaterale visumafschaffing kan ook gezien worden als een grote handreiking om internationale banden te versterken. Om directe ontvangsten voor de Staat te blijven generen uit deze sector, zullen alle personen die visumvrij afreizen naar Suriname een entry fee van US$ 25 of € 25 moeten betalen. Het tarief kan voorafgaand aan de reis via de VFS Global website betaald worden. De reiziger ontvangt een voucher, die bij aankomst overlegd moet worden bij de officiële grenspost.

Ter facilitering van de reizigers, geldt een transitieperiode van drie maanden, waarbij de consulaire dienstverlening op de Johan Adolf Pengelluchthaven aanwezig zal zijn. Dit voor personen die urgent moesten afreizen en daardoor niet in de gelegenheid waren de entry fee vooraf te betalen. De betaling op de Johan Adolf Pengelluchthaven en op de luchthaven te Zorg en Hoop kan slechts contant geschieden. Aan de westgrens zal deze contante betaling, bij de Canawaima Management N.V. te South Drain geschieden en in het oosten bij de dependance van het consulaat van Suriname te Saint Laurent du Maroni.

error: Kopiëren mag niet!