Water overstroomde gebieden Brokopondo trekt weg

Het water in de overstroomde gebieden in het district Brokopondo, beneden het stuwmeer, is in de afgelopen drie dagen aan het wegtrekken. Woningen en scholen in diverse woongebieden beginnen komen weer droog te liggen. De grond is weliswaar nog erg drassig.

Bewoners zijn nu bezig de droog gekomen woonplekken en woningen te inspecteren. Het wegtrekken van het water is het resultaat van het gefaseerd sluiten van de spuikleppen van de Afobaka Waterkrachtcentrale sedert het afgelopen weekend. 

De Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) heeft besloten de spuipoorten in eerste fase tot 10% te sluiten. Door het volop spuien van water vanuit de Afobakadam sinds april is een groot aantal woongebieden beneden het stuwmeer onder water komen te staan. Meer dan 3.000 mensen van onder water gelopen dorpen en woongemeenschappen hebben hun woningen moeten verlaten en zijn naar elders tijdelijk verhuisd.

Vele getroffen bewoners van de watersnoodramp reageren opgelucht op het wegtrekken van het water. Het feit dat het water wegtrekt en woongebieden weer droog beginnen komen te staan vanwege het gedeeltelijk sluiten van de spuikleppen, is voor vele bewoners een bevestiging van wat zij “mismanagement” noemen van de Afobakadam. Zij hebben eerder de operator van de Afobakadam verweten het gestegen water in het stuwmeer te lang te hebben “vastgehouden”.

De SPCS heeft het afgelopen weekend laten weten, dat afhankelijk van de regenval in de komende periode de spuikleppen weer worden geopend op 20% of compleet zullen worden gesloten. Vooralsnog wordt het compleet sluiten van de spuikleppen als de meest waarschijnlijke prognose aangemerkt.  

SS

Foto: De situatie maandag te Balingsoela, twee dagen nadat de spuikleppen van de Afobakadam bijna gesloten zijn geworden. De school, die meer dan twee maanden meer dan een meter onder water stond, staat nu weer droog. 

error: Kopiëren mag niet!