Consumentenkring-voorzitter: “Doorsnee burger leeft op het randje van- of in armoede”

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, zegt dat bij stijging van de koers er geen extra controlemechanismen zijn bijgekomen die de zaken kunnen bedwingen, waardoor de verwachting is dat de prijzen weer verder zullen stijgen. De oplossing ligt voor Alleyne niet zozeer bij een minister, maar bij de uitvoercapaciteit van het ministerie.

“Want alles blijft hetzelfde, waaronder de uitvoering op de ministeries en de deskundigen waaraan misschien gesleuteld moet worden, want alles blijft hetzelfde. Als dat hetzelfde blijft, dan blijft alles dus hetzelfde”, zegt Alleyne. “Ministers zijn beleidsmakers en moeten het hebben van de deskundigen op het ministerie.” Alleyne licht toe, dat wisseling van een minister daarom niet automatisch tot verandering leidt.

Ondernemers

Ook voor ondernemers is het niet gemakkelijk. Zonder geld is er weinig te doen aan de kant van de ondernemers. De ondernemer kan alleen goed functioneren als de consument geld heeft om te besteden. “Een heleboel mensen kunnen niet meer kopen. Alleen een bepaalde groep kan op dit moment floreren, maar de doorsnee burger leeft op het randje of zelfs in armoede.” Alleyne wijst op een aantal maatregelen die hij als ad hoc bestempelt. Zo noemt hij de maatregel waarbij gepensioneerden voor 6 maanden ondersteuning zullen krijgen. “Daarna zitten ze weer in een diep gat”, merkt Alleyne op.

Hij is ook geen voorstander voor het steeds verhogen van salarissen, maar wel voor het stabiliseren van de prijzen. “Dit is haalbaar door de koers stabiel te houden, en als je dat niet kan dan heb je een probleem.”

Beleid

“Steeds salarisverhogingen geven zorgt voor problemen, de koers moet omlaag gaan. Het gaat om een stuk beleid. Maar, dit laatste is niet echt duidelijk.” Voor Alleyne is het moeilijk te zeggen wat de toekomst brengt. Dat antwoord laat hij voor de beleidsmakers.

RB  

error: Kopiëren mag niet!