Expositie in Amsterdamse Amstelkerk ‘Luku/Omzien naar… Hoe Suriname inspireert en verbindt’

Documentaire fotograaf Maartje Punt uit Enschede exposeert tot 22 juli een aantal fotokunstwerken in de Amstelkerk in Amsterdam. Op uitnodiging van Stichting Stadsherstel neemt zij deel aan de tentoonstelling ‘Luku/Omzien naar… Hoe Suriname inspireert en verbindt’.

Tijdens de tentoonstelling in de Amstelkerk is kunst van meerdere kunstenaars te zien, in diverse disciplines. Allen geïnspireerd door Suriname. De curator van de expositie heeft Maartje uitgenodigd wegens haar fotografie in Suriname.

Naast foto’s van Maartje Punt is werk te zien van:

Moritz Ebinger (Goudwinning in Suriname in mixed media), Maartje Jaquet (Portretten aan de Waterkant in aquarel en pen),  Renée Koldewijn (Herinneringen aan de Palmentuin in Pangi stof en verf ), Bernardin Langezaal (Het Brokopondostuwmeer en Surinaamse landschappen in olieverf op doek),  Annemiek Punt (Inspiratie uit het Surinaamse regenwoud, glas en schilder kunst), Marja van Putten (Ontmoetingen in Botopasi in mixed media) en Wim Vonk (Tekeningen met klei uit de Surinamerivier).

Maartje Punt heeft Suriname zes keer bezocht. De indrukwekkende gastvrijheid en de levendige geschiedenis van het land inspireerden haar tot de fotoserie ‘Akte van erkenning’, waarmee ze in 2015 afstudeerde aan de AKI kunstacademie in Enschede.
Dit project laat de relatie tussen Suriname en Nederland zien, met foto’s van bestaande Nederlandse invloeden die nog altijd zichtbaar zijn in Suriname. De fotoserie werd onder meer gepubliceerd door het blad HP/De Tijd.

Voor de tentoonstelling heeft Maartje exclusief analoge foto’s geselecteerd. Deze maakte ze in Suriname met behulp van diverse camera’s, filmrollen en technieken. De filmrollen, variërend van 35mm tot 120mm-film, zijn vervolgens in Nederland ontwikkeld, waarbij de onmiskenbare sfeer van Suriname weer tot leven kwam.

De Amstelkerk is 350 jaar oud en onlangs compleet gerenoveerd en sinds kort weer open voor bezichtiging. De expo is gratis te bezoeken op kantoordagen van 9.00 tot 17.00 uur.

error: Kopiëren mag niet!