“Suriname heeft geen geld om ambassade in Israël op te zetten”

President Chandrikapersad Santokhi zei donderdag in de Assemblee, dat de regering niet over het geld beschikt om een ​​ambassade in Israël op te zetten, waarmee hij een aankondiging van vorige maand van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, op bezoek in Israël, ongedaan maakte.

“Er is geen budget voor het opzetten van een ambassade van Suriname in Israël”, zei Santokhi.

Vorige maand bevestigde Ramdin aan persbureau Reuters, dat Suriname een ambassade in Jeruzalem wil openen, een stap die waarschijnlijk tot controverse zou hebben geleid gezien de rol van de stad in het decennia-oude Israëlisch-Palestijnse conflict. 

De bevestiging stuitte op kritiek van enkele leden van het parlement.

De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem, veroverd door Israël in de oorlog in het Midden-Oosten van 1967, als hoofdstad van een toekomstige staat. Israël beschouwt de hele stad, inclusief de oostelijke sector die het na de oorlog van 1967 heeft geannexeerd, als hoofdstad.

Momenteel hebben alleen de Verenigde Staten, Honduras, Guatemala en Kosovo ambassades in Jeruzalem in plaats van in Tel Aviv.

Suriname benoemde in maart een niet-ingezeten ambassadeur, Stevanus Noordzee, in Israël. 

Santokhi zei dat Noordzee “zal blijven dienen, ondersteunen, inhoud geven aan de samenwerkingsrelatie, vanuit Suriname.”

Santokhi sluit de toekomstige vestiging van een ambassade in Israël niet uit, maar zei dat hij eerst een rapport van minister Ramdin moet ontvangen om te zien wat de bevindingen en aanbevelingen zijn, en vervolgstappen te nemen.

error: Kopiëren mag niet!