Wageningen loopt ook onder water

“Betere trouble shooting nodig”

Voormalig voorzitter van de Wageningen Werknemersbond, Brayan van Tholl, zegt dat er nog veel moet gebeuren om het waterbeheersingsprobleem in dit deel van Suriname opgelost te hebben. Veel gebieden staan al een hele poos blank.

Volgens Van Tholl is het waterprobleem geen nieuwigheid. Het verschil is dat het bedrijf Stichting Machinale Landbouw (SML) voorheen over een civieltechnische medewerker beschikte die snel kon ingrijpen ten behoeve van het watersysteem binnen Wageningen. Volgens Van Tholl zijn na het privatiseren van dit bedrijf geen tekeningen overgedragen van primaire en secundaire kanalen.

Hij noemt ook de rol van de hoofdafvoer, Sanicakanaal, omdat Wageningen daar tegenaan ligt. Ook de invloed van weilanden, die zijn omgezet in rijstvelden, haalt Van Tholl aan. “Het weiland waar de koeien waren beschikte over kleppen, maar als je nu rijstvelden hebt, waar voer je het water af nadat je water hebt gebruikt?”, vraagt hij zich af. “Het is snel om het water af te voeren via de sluis, met de jaren heen heeft de sluisdeur het ook begeven.” Men heeft noodkleppen gemaakt om het water dat uit de rivier komt niet in het woongebied te laten komen.

“Doordat de kleppen niet goed functioneren, gaat het water bij de rivierzijde stijgen zowel bij regen als vloed. Ook het water bij het binnen gedeelte van het dorp zal stijgen.” Van Tholl wijst ook op de stijging aan de buitenzijde, de rivierzijde. Behalve de niet goed functionerende kleppen wijst Van Tholl ook op het hoofdkanaal dat niet wordt opgehaald. Verder stelt hij, dat er ook goten zijn gegraven die er op het netwerk van het dorp bij zijn gekomen, en dan kan het water niet via het hoofdkanaal haar weg vinden. “Het gevolg is dat het gebied onder water loopt.”

Van Tholl benadrukt, dat dit probleem niet iets is van nu, en dat het niet de bedoeling is om mensen de schuld te geven, maar dat de situatie ergere vormen dreigt aan te nemen. Hij pleit voor een betere trouble shooting en een betere analyse. “Je moet weten welke goten een specifieke functie hebben en welke naar de rivier stromen”, merkt Van Tholl op.

RB 

error: Kopiëren mag niet!