Minister Achaibersing voert overleg met managing director IMF en met de Paris Club

Minister Achaibersing van Financiën en Planning heeft op 17 juni deelgenomen aan een regionale IMF-bijeenkomst op Barbados die in het teken stond van de Resilience and Sustainability Trust (RST). Dit is een nieuw op te zetten fonds, met als doel landen te helpen om de effecten van klimaatverandering en natuurrampen te verkleinen. Het RST is tot stand gekomen op initiatief van de premier van Barbados, Mia Mottley. 

De minister had op Barbados ook bilateraal overleg met Kristalina Georgieva, de managing director van het IMF, Internationaal Monetair Fonds. Tijdens dit overleg sprak mevrouw Georgieva haar waardering uit over de stappen die Suriname maakt met het herstel van de economie.

Ook op het gebied van de schuldenherschikking worden belangrijke stappen gezet, aldus de voorlichtingsdienst van de regering in een kort persbericht dat dinsdagavond 21 juni werd uitgebracht.

Herschikking schulden – Overleg in Parijs met Paris Club

De minister is deze week in Parijs om onderhandelingen te voeren met de Paris Club. De onderhandelingen hebben betrekking op de herschikking van circa 100 miljoen USD-schulden bij AFD, ING, Credit Suisse, Israel Discount Bank, en Banca Monte. Suriname zet in op een lagere rente en een langere terugbetaaltijd, alsmede een grace periode van zes tot acht jaar.

Met de zogenaamde Oppenheimer bondholders (circa 800 miljoen USD-schuld) verlopen de onderhandelingen ook voorspoedig. Suriname heeft aan de bondholders nadere voorstellen gedaan voor de herschikking van de schuld. Hierover zal binnenkort overleg plaatsvinden.

error: Kopiëren mag niet!