Kiwanis Service Club Tourtonne bestaat vandaag 40 jaar

Kiwanis Service Club Tourtonne bestaat vandaag, dinsdag 14 juni, 40 jaar. Op 14 juni 1982 werd de serviceclub opgericht. Sandra Watson, vicepresident, zegt dat Kiwanis Service Club Tourtonne onderdeel is van een internationale club.

“De projecten die worden uitgevoerd zijn bijna alleen gebaseerd op kinderen. Soms worden er uitzonderingen gemaakt, maar onze doelgroep zijn de  kinderen”, laat Watson weten. Vooral voor de minder draagkrachtige kinderen maakt de organisatie zich sterk. Vandaar dat de serviceclub zich vooral richt op kindertehuizen. Watson zegt, dat het vooral opvalt dat er de afgelopen jaren heel veel kindertehuizen zijn bijgekomen en dat er heel veel kinderen samen in een te kleine ruimte worden geplaatst. Zij merkt op, dat deze ontwikkeling aangeeft, dat er een hele grote vraag naar hulp is voor deze doelgroep.

De Kiwanis Club Tourtonne kan niet iedereen helpen. Op basis van een selectie worden de noden in kaart gebracht en op basis daarvan stelt de organisatie prioriteiten. “Iemand die een tehuis heeft maar standaard donoren heeft in het buitenland komt niet in aanmerking voor onze hulp”, licht Watson toe. De hulp bestaat voornamelijk uit voeding. “Voeding staat hoog op de wensenlijst, maar ook schoonmaakmiddelen en verzorgingsartikelen zijn veel gevraagd”, aldus Watson.

De ‘Kiwanis’ zelf beschikken niet over geld, maar moeten het hebben van donoren. Watson dankt alle donoren van harte voor de ondersteuning. De vicepresident van de Kiwanis dankt ook de leden die zich vrijwillig inzetten. “Wanneer wij van plaats A naar plaats B rijden dan moeten wij zelf voor transport zorgen. Daarnaast wordt ook contributie en de internationale bijdrage betaald.” Watson benadrukt dit, zodat de samenleving ziet dat het echt om vrijwilligerswerk gaat dwars door de moeilijke financiële periode die het land doormaakt. “Er zijn toch mensen die offers brengen, zowel in tijd, energie en financiën”, benadrukt zij. De leden leren heel veel, zo leren zij omgangsvormen en hoe de noodlijdende mens te benaderen.

Moeilijker

Op deze 40-jarige feestdag merkt de vicepresident van de ‘Kiwanis’ wel op, dat het steeds moeilijker wordt om de hulp te kunnen blijven bieden. “Maar, vooralsnog is het niet voorgekomen dat wij een project hebben moeten afzeggen, we moeten het wel met minder doen dan waarop wij hadden gehoopt.”  Watson dankt de leden voor al het goede werk. “De Here zal u rijkelijk zegenen”, geeft zij mee. 

Zij is tevreden, gezien het aantal projecten die zijn uitgevoerd. Ze noemt twee kindertehuizen in Commewijne die konden rekenen op ondersteuning. Ook zijn de tehuizen ‘Heilig Hart’ en ‘Mammies Genade’ blij gemaakt. “Momenteel wordt de Aids klok gerenoveerd door de Kiwanis”, vervolgt Watson. Zij merkt op, dat terwijl alle aandacht wordt opgeëist door Covid-19 het nog steeds zo is dat HIV en aids er ook nog zijn. 

De serviceclub heeft de bouw van een bushuisje in voorbereiding. Daarnaast loopt er een sporttenue project. Dit laatste project ligt in handen van Henry Ramin, secretaris van de Kiwanis. De sporttenues zijn gedoneerd door een relatie vanuit Nederland. “Gevraagd is om jeugdsportclubs die het financieel niet goed hebben te verrassen met de sporttenues.” Ramin zegt, dat ondertussen een club in Nickerie en een in Commewijne al zijn blij gemaakt. In Paramaribo konden ook twee veteranenclubs de tenues in ontvangst nemen.

De mens met een beperking zal ook meer aandacht krijgen. “Er zijn genoeg mensen met een beperking die hulp nodig hebben. De organisatie zal binnenkort een tehuis aandoen die ook kinderen met een beperking helpt in verband met ons 40-jarig bestaan”, laat Watson tot slot weten.

RB

error: Kopiëren mag niet!