Bootsmannen en tourgidsen Commewijne krijgen zeeschildpaddentraining

WWF-Guianas en Natuurbeheer/Dienst ’s Lands Bosbeheer van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) werken al decennia aan de bescherming de zeeschildpadden op de twee belangrijkste legstranden in Suriname. Sinds dit jaar zijn WWF-Guianas en Natuurbeheer/LBB verschillende samenwerkingen aangegaan met het districtscommissariaat van Commewijne en Plantage Resort Frederiksdorp om gezamenlijk de zeeschildpadden te beschermen, zo bericht het WWF-Guianas maandag 13 juni.

Vanwege toerisme activiteiten op Braamspunt gedurende het legseizoen van de zeeschildpadden, is het van groot belang dat deze op een duurzame manier geschieden en dat de zeeschildpadden onverstoord kunnen leggen. Dit heeft geleid dat samen met de lokale partner Plantage Resort Frederiksdorp een zeeschildpaddentraining voor bootsmannen en tourgidsen van Commewijne is georganiseerd.

Te Plantage Resort Frederiksdorp namen woensdag 8 juni ongeveer 50 bootsmannen en tourgidsen deel aan deze training, waar diverse presentaties werden gegeven door onder andere de districtscommissaris van Commewijne Mohamedsafiek Radjab, de heer Cairo, waarnemend hoofd LBB, Roy Ho Tsoi van Natuurbeheer en de heer Tjou-Tam-Sin Requillio vertegenwoordiger van het commissariaat, Soraya Wijntuin van WWF-Guianas en Rakesh Debisarun van Natuurbeheer – afdeling Educatie en Voorlichting.

De deelnemers zijn heel educatief en interactief bezig geweest en de tourgidsen en bootsmannen hebben meer inzicht gekregen in de procedures voor omgaan en beschermen van zeeschildpadden en de gebieden waar deze voorkomen.

Ook werd hen uitgelegd hoe zij zeeschildpadden moeten benaderen tijdens toers en wat wel en niet mag volgens wet- en regelgeving.

Aan het eind van de training en presentatie kregen de deelnemers een demonstratie van drie tourgidsen hoe men een zeeschildpad moet benaderen.  

De deelnemers hebben allemaal een badge gekregen van LBB en Natuurbeheer.

Soraya Wijntuin van WWF_Guianas: “De zeeschildpaddentraining voor bootsmannen en tourgidsen Commewijne is een mooie samenwerking tussen Natuurbeheer/LBB en de lokale partner Plantage Resort Frederiksdorp. Deze training heeft naar voren gebracht, dat duurzaam toerisme een belangrijke rol speelt bij de bescherming van de zeeschildpadden. Het is ook duidelijk naar voren gebracht waarom er regulering nodig is en het beheer van het Braamspunt strand door Natuurbeheer/LBB en het commissariaat van Commewijne. Door samen te werken kunnen we de zeeschildpadden beschermen.”

Sirano Zalman, directeur van Plantage Resort Frederiksdorp (zie foto hierboven, links) “Wij zijn blij met de medewerking van LBB, NB en WWF om de zeeschildpaddentraining op Frederiksdorp te verzorgen. We zijn ervan overtuigd, dat strandrecreatie en zeeschildpaddentoerisme mogelijk zijn in Commewijne en ondersteunen regelgeving daartoe. Het zorgt voor een keten van inkomsten, waardoor de bevolking gemotiveerd wordt om de dieren te beschermen. Misschien kunnen jongeren uit de dorpen opgeleid worden om toerisme te begeleiden en stroperij te voorkomen.”

error: Kopiëren mag niet!