Suriname werkt met 9 andere landen in regio aan bevordering digitale transformatie gezondheidszorg

In Santiago, Chili, vond 30 en 31 mei en 1 juni het LACPass Conectatón-evenement plaats. Argentinië, Chili, Colombia, Ecuador, El Salvador, Paraguay, Peru, Suriname en Uruguay werken in het LACPass-project samen aan de ontwikkeling van een uitgebreide digitale transformatiestrategie om de volksgezondheid in de regio te verbeteren, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname pas dinsdagavond 7 juni.

Een delegatie van Suriname (zie foto) nam deel aan dit evenement. LACPass valt binnen de Regional Public Good (RPB), een initiatief van de Inter-American Development Bank (IDB), waar Suriname sinds vorig jaar lid is van de Steering Committee. 

Naast nationale vertegenwoordigers van de negen lidstaten van het project werd het evenement ook bijgewoond door gezondheidsautoriteiten, experts op het gebied van informatietechnologie en telecommunicatie, internationale organisaties en andere technische teams voor samenwerking en innovatie. 

Het LACPass-project, ontwikkeld door het American Network for Cooperation on Electronic Health (RACSEL), wordt gesponsord door de Inter-American Development Bank (IDB). Het project heeft ook de Pan American Health Organization (PAHO) en HL7 (Health Level 7) als strategische partners. Daarnaast heeft het de steun van de Global Alliance for the development of blockchain in Latin America and the Caribbean (LACCain), Integrating the Healthcare Enterprise (IHE) en het National Center for Health Information Systems (CENS).

Het LACPass-project is een baanbrekend initiatief, dat na een jaar van voorbereidend samenwerking via een digitaal gezondheid transformatieproject, bruggen heeft geslagen voor de gezondheidszorg voor alle mensen in de regio van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. 

De eerste mijlpaal van het project is de goedkeuring van internationale interoperabiliteit normen voor de uitgifte en verificatie van Covid-19 digitale certificaten volgens de definitie van de Europese Unie (DCC, Digital Covid Certificate) en volgens de regelgeving van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit werd gedemonstreerd in een praktische oefening tussen de landen in een evenement genaamd LACPass Conectatón. 

Het evenement maakt deel uit van de afsluiting van de eerste fase van het LACPass-project. Hierna zal Suriname samen met de andere landen werken aan:

– Uitwisselbaarheid van gegevens zowel nationaal als internationaal 

– Toevoegen van andere vaccinaties (zoals gele koorts) aan het digitale vaccinatiebewijs 

– Uitwisseling van kennis en kunde op het gebied van digitale gezondheid 

– Projecten indienen bij internationale organisaties ter ondersteuning van de implementatie van TeleHealth in het binnenland. 

– Binnen RACSEL zal gekeken worden naar de implementatie van LACChain, het blockchain netwerk ontwikkeld voor de lidlanden. 

Op de foto: Ritesh Dhanpat (onderdirecteur ministerie Volksgezondheid), Prewien Ramadhin (onderdirecteur e-Gov, Kabinet van de President), Herman Jintie (directeur Medische Zending), Roger Pique (lid Presidentiële werkgroep e-Gov) en Rosmond Adams (PAHO Suriname)

error: Kopiëren mag niet!